Представљање аутора хроника селаПредстављање аутора хроника селаПредстављање аутора хроника села

У Народном позоришту у Београду  (сцена „Раша ,Плаовић“), недавно су представљене хронике села, у издању Културно-просветне заједнице, написане у последње четири године. Међу 35 наслова представљена је и  књига Митра Јосиповића „Оклетац на кривој Дрини“. Уводне напомене дао је проф. др Зоран Аврамовић, председник Управног одбора КПЗ Србије, а о књигама и ауторима је говорио Петар В. Арбутина, главни ми одговорни уредник издања Хронике села.

Златна значка за аутора хронике М. Јосиповића
Златна значка за аутора хронике М. Јосиповића

-Током прикупљања грађе, Митар Јосиповић је сазнао пуно података о Оклецу, селу на кривој Дрини, па се уз подршку житеља овог села одлучио за писање ове хронике. Хроника је настала из најбољих намера  да од заборава сачува податке о настанку насеља и важнијих збивања у њему, а у другом делу, да нам пружи нова сазнања о пореклу становништва и родослову оклетачких фамилија – истакао је, између осталог, Петар В. Арбутина.

Свим ауторима издања додељене су захвалнице „за допринос писању хронике села и посебних издања“. Јосиповићу је уручена и златна значка КПЗ Србије.

– Писање хроника је трајна активност, јер је био последњи час да се од заборава сачувају многа вредна документа, као и записи и памћења старих људи. Скуп свих ових хроника представља, заправо, историју Србије – рекао је Милорад Ајдачић, генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије.

О. Додић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest