Предшколско васпитање и образовање: Усвојена стратегија до 2024.

ПУ "Невен" Бајина Башта

Предшколска установа Невен први пут добила је стратегију развоја предшколског васпитања и образовања у општини Бајина Башта за период 2020-2024. година. Сачинила ју је радна група у којој су били представник општине Драган Стаменић, представница  Центра за социјални рад Јелена Радовановић, представница Дома здравља „Евелина Хаверфилд“ Драгана Јагодић и директорка Невена Весна Лештаревић. Тај плански документ разматрало је и усвојило и Општинско веће . Стратегија је настала на основу постојеће стратегије развоја  образовања у Србији, Закона о предшколском васпитању и образовању, Основама  програма предшколског  васпитања и образовања у духу принципа Конвенције Уједињених нација.

– Желим да захвалим члановима радне групе на труду у изради стратегије, мојим сардницима из наше установе на челу са педагогом Јасмином Тодоровић. Основни циљ овог документа је потреба да се предшколско васпитање и образовање деце унапреди и усклади са националним циљевима у датој области,  да се обезбеди што квалитетнији рани развој даце на добробит њих и њихових породица. Неусклађеност између потреба и капацитета, организационих и професионалних у области  предшколског васпитања и образовања намеће потребу за јасним дефинисањем његовог правца на нивоу наше локалне самоуправе-каже Весна Лештаревић, директорка Предшколске установе Невен.

Стратегија предшколског васпитања у образовања у Бајиној Башти до 2024. године  уско је везана за реализацију пројекта “ Подршка реформи система предшколског васпитања и образовања „Супер“ који ће се спровести у 50 општина у Србији,  међу којима је и бајинобаштанска.

Садашњи капацитет вртића Невен, у коме борави свакодневно око 600 корисника, није довољан да одговори на све потребе родитеља за смештај деце у њему. У таквој ситуацији број уписане деце преко норматива расте, али ни то није довољно да се избегне листа чекања. У прошлој години преко норматива упсисано је 141 дете. Ипак, на листи чекања остало је 48 малишана.

                     РЕКОНСТРУКЦИЈОМ  ДОМА У ВИШЕСАВИ  ДО НОВОГ ВРТИЋА

Vesna Lestarevic
ВЕСНА ЛЕШТАРЕВИЋ

-У таквој ситуацији, на почетку реализације стратегије развоја у овој и наредне четири године, ми смо почели са мапирањем објеката у граду који нису у функцији. Намера нам је да их додатним улагањем приведемо намени за обављање васпитно- образовног рада са децом предшколског узраста. Таквих објеката има. Један од њих је и Дом у Вишесави. Његовом реконструкцијом може се добити објекат за предшколце из тог дела града. До краја 2021. године планирамо мапирање потребе породица  са децом предшколског узраста на сеоском подручју. Успоставићемо уговорни однос са школама у тим срединама о коришћењу слободног простора. Радићемо на повезивању установа из различитих сектора у локалној заједници у циљу обезбеђења подршке реализацији наших планова. Један од циљева односи се  на набавку возила за довожење деце до места у коме се обавља васпитно- образовни рад за предшколце – истиче  директорка  Предшколске установе Невен Весна Лештаревић.

Стратегија предвиђа унапређење рада по свим основама, стручно усавршавање, веће учешће родитеља у разним пословима, боље информисање.

                                                                                         Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 2 =

Pin It on Pinterest