„Подрињски звуци“ -Пашко одушевио публику

Бајина Башта у петак била домаћин 4. фестовалу Подрињски звуциПашко Хандановић, уз пратњу Владимира Јовановића - Шуке, побрао аплаузе Бајинобаштана

ПЕСМА СЕ ШИРИЛА СРБИЈОМ И БОСНОМ

Четврти фестивал „Подрињски звуци“, који је одржан 21. септембра у бајинобаштанској Градској хали показао је како се на најлепши начин спајају обале Дрине кроз песму и дружење. Нема сумње да та манифестација прераста у нешто ново и потребно на овим просторима. Она је још један бисер на огрлици  музичке баштине Бајине  Баште.

Од момента када је београдски водитељ Саша Јанковић позвао да на сцену изађу хармоникашки оркестар мајстора Владимира Јовановића Шуке и трубачки оркестар Марка Глигоријевића из Дуба, овогодишњи победник Сабора у Гучи, халом се ширила песма и аплаузи идући ка многим крајевима Србије и Босне и Херцеговине у директном радио преносу станица Фан Љубовија, Велкатон Велика Кладуша, Младеновац, Милићи и Владимирци, допирући до близу 200. 000 слушалаца, од којих је преко више хиљада учествовало путем СМС порука у избору три најбоље песме по мишљењу публике.

Било је то вече када је обележена и 10-годишњица YУ миди агенције коју су основали  Бајинобаштани Властимир Безаревић, Владимир Божић, Бориша Чолић, Бранко Лазаревић, Марко Божић, Радоје Марковић, Обрад Лазаревић и Београђанин  Тихомир Опачић. У знак признања за волентерски рад у тој непрофитној организацији награде су примили Ана Ивков и Тихомир Опачић. Управо је  та агенција заједно са Установом Култура из Бајине Баште и организатор  манифестације “Подрињски звуци“. Награду за огромну помоћ у сва четири фестивала „Подрињски звуци“  добио је Александар Коцић Коце са Златибора.

Уручивање признања заслужнима
Признања Властимиру Безаревићу и Александру Коцићу

У такмичарском делу наступило је 13 певача са новим песмама рађеним за овај фестивал, изостао је само од пријављених на конкурс Јован Михаљица. У фолклорном прилогу фестивала  изведене су две нове нумере, а у ревијалном делу  учествовали су Хашим Хандановић Пашко, Драган Крстић Крле, Рамиз Бркић и Ахмет Бајрић. Ова тројица последњих су чинили фестивалски жири.

По одлуци жирија свеукупни победник 4. Фестивала „Подрињски звуци „  је  Стојан Трајковић Дики из Београда са песмом “ Сви ме познају кад им нешто треба“.  Друго место припало је Браниславу Никитовићу из Пожеге, певао је песму  „Кад се чаша разбије“  аутора Властимира Безаревића, треће Муји Исановићу са Романије. Жири је одлучио да прва награда за интерпретацију добије Стојан Трајковић Дики, другу Јованка Даватов, трећу Слађан Јањушевић.

У конкуренцији композиција победник је Владимир Јовановић Шука са песмом „ Пунолетство“ у извођењу  Мирослава Кубуровића Кубуре испред  Ивана Новаковића и Бана Васића. Прво место за аранжман освојио је Дадо Фелић, друго Сашко Николић, треће Милан Петровић.

Награда Миилану Андрићу за најбољи текст
Златна плакета Милану Андрићу за најбољи текст

Најбољи текст имала је песма Милана Андрића “Косјерићу лепши си од раја“ коју је извео Владисав Петронијевић Ћевап, следе Јелена Џугурдић и  Галиб Хусовић. Публика је  прво место дала Весни  Суши и песми „Нек од муке позелени“. Следе Слобо Луис и Мирослав Кубуровић Кубура. Специјалну награду у фолклорном прилогу фестивала добила је изворна певачка група „Бисери Ђетиње“ за песму „Родна кућо лепа ли си“ за коју је текст и музику написао Милан Андрић, а арнжман Драган Јевтић. Награда за оригиналност додељена је Томи Недићу. Признање за утисак вечери припала је Дани Вучковић. Награде су уручили Властимир Безаревић, Сеад Пурић, Драган Крстић, Владимир Јовановић Шука, Ахмет Бајрић, Марко Глигоријевић и Рамиз Бркић.

Да све функционише како треба побринуо се мајстор сцене Златан Васић са сарадницом  Андријаном Милановић. Пун допринос дали су пратећи вокали Јелена Јараковић и Његош Петровић. Честитке фестивалу упутили су видео поруком директор Бихаћког фестивала Дилвад Дао Фелић и др Светислав  Митић из  Шведске.

 ПАШКУ  НАЈВИШЕ АПЛАУЗА

Публика је посебно била одушевљена песмом Хашима Хандановића Пашка. Непрекидно га је засипала аплаузима и повицима: Пашк о,легендо, Пашко, мајсторе“-што у истину он и јесте.

      –  Овако нешто је требало Бајиној Башти, честитам директору  Властимиру Безаревићу и његовим срадницима. Ја сам моју каријеру почео у овом граду, ту ћу је и завршити-рекао је Пашко раздраганиој публици.

ПОБЕДНИЦИ ТРЕЋЕГ ФЕСТИВАЛА

Сваке године по завршетку фестивала слушаоци радио станица настављају да гласају за изведене композиције све до краја године након чега се сабирају гласови и додељују три награде. Слушаоци су одлучили да прво место за претходни фестивал припадне  Мири Медам, друго Муји Исановићу и треће Рамизу Бркићу.

                                                                       Текст и фото: М.Андрић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest