Са отварања манифестације (1)

У галерији Установе „Култура“, опет у ванредним околностима проузрокованим пандемијом короне, отворена је 27. духовна манифестација „Дани Раче украј Дрине“. Добродошлицу малом броју посетилаца упутили су Милован Јездић, директор Установе „Култура“ и Никола Васиљевић, управитељ  Фондација „Рачанска баштина“, која је поред Установе „Култура“ и организатор манифестације, уз покровитељство општине Бајина Башта и манастира Рача. Васиљевић је нагласио да су се у протеклих 27 година на овој манифестацији окупљала најзначајнија имена српске културе и уметности од којих су неки имали и ту част да добију „Рачанску повељу“. Ово престижно признање ове године неће бити додељено, али ће зато друго по рангу признање „Рачански печат“ бити додељен Петру Лукићу, протојереју ставрофору, старешини Саборне цркве из Београда.

Отварање Дана Раче украј Дрине
Отварање Дана Раче украј Дрине
Концерт Иване Жигон
Концерт Иване Жигон27. Дани Раче

Након најаве програма овогодишње манифестације, у галерији је отворена изложба слика са ликовне академије „Дани Раче украј Дрине 2021“.  На овој сликарској колонији учествовало је десет младих сликара из Бајине Баште, студената Факултета ликовних уметности.

У наставку програма, у галерији је одржан и концерт духовних песама и поема „Отвори очи, чудесна Симонидо“. Публика је аплаузом поздравила познату глумицу Ивану Жигон, кћерку још познатије Бајинобаштанке Јелене Јовановић Жигон.

Иначе програм манифестације је и овога пута разноврстан и занимљив.  Другога дана, у вечерњим сатима биће одржано предавање проф. др теологије Растка Јовића на тему „Вера и савремено доба“, а одмах потом и концерт духовне музике двојца „Аманет“.

Последњег дана духовне манифестације биће представљен Зборник Удружења књижевника „Кипријан Рачанин“ „Кипријанов кладенац 7“, а у сали биоскопа биће одржана позоришна представа „Деспот“.

О.Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest