Судећи по неуобичајено бројној посети у галерији Установе „Култура“, представљање прве књиге песама Оливере Стојановић – Ере (Бајина Башта, 1988) „Бојимо снове“ изазвало је доста велико интересовање.

Оливера је своје прве песничке кораке започела као ученица основне школе у Бајиној Башти, а већ као средњошколка у Ужицу је добила и прву награду на регионалном такмичењу за литературу. Како сама каже, инспирацију за своју прву збирку дечје поезије пронашла је у својим синовима, Виктору и Сергеју. „Верујем да ће и родитељи препознати да у време доминације и терора свега што зову електронским, пред собом имају књигу која ће обрадовати, заинтересовати и од екрана бар мало одвојити њихове мезимце. Исто тако, да ће повратити и ону топлину слике у којој родитељи са својом децом и овом песмарицом – бојанком деле заједничке тренутке пажње и лепоту доживљавања свега што нуди Оливерина разиграна песничка реч“ – нагласио је у својој рецензији Владисав Биљић.

На промоцији су о књизи говорили Владисав Биљић, Миодраг Петровић, Драгана Марковић, која је зналачки и инспиративно илустровала странице књиге, и ауторка Оливера Ера. Стихове из књиге казивала је ученица Сара Ђокић.

Сара Ђокић
Стихове је казивала Сара Ђокић
  • Стихови у овој књизи су питки и читки, буде радозналост, а то је и пут ка сазнавању. У Оливериним стиховима налазимо и генетску црту оца Рада, иначе необичне песничке душе и човека. Верујем да је и ова књига дуг према њему – истакао је Биљић.
  • Оливера пише нашим језиком за нашу децу, пише оно што осећа и што деца осећају. Она себе ставља у двоструку улогу, мајке и детета, а свака песма носи одређену поруку. Требало је много храбрости да се оваква књига напише, али и храбрости да се све то објави на увид читалаштву – рекао је, између осталог, Миодраг Петровић.

 

О. Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest