Промоција у Народној библиотеци- Тода Матић - МедићПромоција у Народној библиотециПромоција у Народној библиотеци

Једна од најистакнутијих песникиња српске дијаспоре, Теодора – Тода Матић Медић, након промоције своје књиге „Од земље до свемира“ у Удружењу књижевника Србије, гостовала је у Бајиној Башти и том приликом, у просторијама Народне библиотеке, одржан је веома садржајан и занимљив песнички матине. Позната песникиња је рођена у Бајиној Башти, школовала се у Београду одакле је отишла у Аустралију пре 52 године. Тамо и данас живи и ради као слободан новинар, књижевник и летописац. Књижевним стваралаштвом се бави више од пола века, мада је своју прву књигу поезије „Неко ме из другог века дарива“ објавила у зрелим стваралачким годинама, 1997. године. Од тада, за ових 26 година,  она је објавила четрнаест књига песама, дванаест на српском и две на енглеском језику, као и један роман у коме је демонстрирала и своје прозне квалитете. На крају, ове године, у издању  Удружења књижевника Србије, из штампе је изашла и њена шеснаеста књига „Од земље до свемира“, која заправо представља ретроспективу њеног досадашњег стваралаштва, избор песама из досадашњих збирки и неких најуспелијих прича из романа „Повратак у детињство“.

Нова књига Тоде Матић Медић
Нова књига Тоде Матић Медић

Читаоцима се, дакле, овом приликом нуде „одабране странице“ као једно поетско и поетично сабиралиште, исходиште пређеног стваралачког пута и књижевног и животног искуства, странице које су и један чудесан и отворен позив на читање и упознавање једне изразите стваралачке личности из наше дијаспоре, књижевницом и дугогодишњим и приљежним хроничарем културних и књижевних збивања у Аустралији и расејању. Уочава се да је приређивач у лику уредника и рецензента Миљурка Вукадиновића, недавно преминулог, зналачки одрадио посао око избора најуспелијих страница из обимног опуса Тоде Матић – Медић.

О стваралаштву Тоде Матић Медић говорио је Обрад Додић
О стваралаштву Тоде Матић Медић говорио је Обрад Додић

Доста простора у књизи „Од земље до свемира“ је дато „критичким одјецима“, где одмах уочавамо да се о књижевном стваралаштву Тоде Матић доста писало и да већину тих текстова потписују наши угледни писци и критичари. Поменућемо само неке од њих: Радомир Андрић, Адам Пуслојић, Драган Драгојловић, Милисав Савић, Ђоко Стојичић, Милица Јефтимијевић Лилић, Милета Аћимовић Ивков, Никола Корбутовски, Драган Миленковић, Видак Масловарић, и други, потом један број писаца из расејања…

У уводним песмама ове јединствене књиге „Од земље до свемира“, Тода Матић каже: „Пожелела бих да ова књига песама, у узбурканом свету, пронађе своје читаоце“. Верујемо да ће тако и бити!

О. Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest