Perisa Jakovljevic sa upravnikom lovista LU Soko Milanom Leontijevicem i lovocuvarom Zoranom Petkovicem

 

Половином фебруара Периша Јаковљевић, наjстарији активни ловац из Јеловика, општина Бајина Башта, прославио је 90. рођендан и 70 година бављења ловом. Верује да му је лов допринео да у тако позним годинама буде здрав и активан.

У Ловачком удружењу Соко из Бајине Баште бираним речима говоре о Периши Јаковљевићу чије су заслуге за развој ловства у том крају заиста велике. Осим ангажовања у том удружењу, деценијама, као председник,  је давао допринос развоју Кинолошког друштва . Уједно је и истакнути кинолошки судија.

Perisa Jakovljevic
Периша Јаковљевић

Периша је познат и као приватни електричар. Тим послом се бавио све до одласка у пензију.

– Нисам запостављао ни пољопривреду. Велики сам љубитељ воћарства. Оно и лов су му у срцу па ми ништа није тешко да за њих учиним. Од воћа гајим шљиве, јабуке, крушке и малине. Док ми је била жива супруга , много лакше смо обављали све послове. Сад сам сам. Синови су отишли и баве се другим пословима па морам да узимам раднике да ми помажу. Из мог искуства могу да кажем да је лов идеалан за рекреацију и прикупљање снаге. То је извор здравља. После њега сам пуно свежији и спремнији за рад- каже  Периша Јаковљевић.

Периша има око хиљаду стабала шљиве пожегаче ( маџарке),50 комада јабуке, 10 крушке и пет хиљада струка малине. Поседује сву потребну механизацију за њихову обраду као и савремену сушару.

–  Минуле јесени оформио сам нов воћњак са 350 садница шљиве. Искључиво садим маџарку јер је она најбоља за сушење, а одлична је и за ракију. Имам своје саднице.  Одавно сам  се определио за сушење шљиве. То је исплатљивије од печења ракије. Деси се некад да не могу да продам сву суву шљиву. Онда од ње печем ракију. Ракија од суве шљиве је врло тражена и продајем је углавном преко рођака у Новом Саду. Њен литар иде по 800 динара, а литар ракије од сирове шљиве креће се од 400-500 динара-вели Периша.

Овај најстарији активни ловац ЛУ Соко има и мањи рибњак у коме гаји рибу за своје потребе и пријатеље.

                                                                                         Текст и фото: М.Андрић

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest