Пчелар из Костојевића Милан Јелић – Велики произвођач полена

Милан Јелић у свом пчелињаку

 

За  25 година бављења пчеларством Милан Јелић из Костојевића постао је један од најнапреднијих пчелара у Подрињу. Посебно је познат као велики произвођач полена. По томе је водећи у западној Србији. Његова војска, како воли да каже за пчеле, донесе му сваке године преко 500 килограма полена кога он прода на велико постижући цену од 10 евра за килограм.

Сув полен Јелић пакује у најлонске вреће
Сув полен Јелић пакује у најлонске вреће

– Полен је цветни прах и једна је од ретких природних намирница која се не може створити у лабораторији. Он је права ризница хранљивих састојака неопходних за раст и развој људског организма као што су протеини, масти, угљени хидрати, витамини, минерали, хормони… Медицина је потврдила да помаже  у отклањању и ублажавању многих тегоба као што су, на пример, хронична болест црева, депресија, чир на желуцу, алергија, гојазност, мршавост. .. Посебно је добар за јачање имунитета. То је и разлог што се полен све више тражи – каже Милан Јелић.

Овај Костојевчанин, по занимању лимар, пчеларством је почео да се бави пре четврт века. Од почетне три кошнице направио је пчелињак са око 140 кошница. Од тога 116 су смештене у два селећа контејнера, а остатак је стациониран на свом поседу недалеко од пута који води према Ужицу.

-Пчеларско искуство ми каже да је практично само селеће пчеларење исплативо.  Има мало више посла, али је принос меда неупоредиво већи. Ретке су године кад буде добар принос и у стационираним пчелињацима. На тај начин хватам више паша. Најпре терам  пчелиња друштва на рану багремову пашу у околину Обреновца, па потом у околину Крагујевца. Трећу багремову пашу користим на простору од Костојевића до Кадињаче. После тога  следи ливадска паша, на крају сунцокретова у Војводини. То омогућује да свака кошница да у просеку 50 килограма меда – вели Милан Јелић.

Осим меда и полена, Јелић је произвођач и осталих пчелињих производа, прополиса, млеча и воска. Једино се није опробао у производњи  пчелињег отрова. За своје потребе одгаја матице по Дулитовом систему. Каже да редовно посећује пчеларске  семинаре, трибине, чита стручну литературу и консултује се са бројним предавачима који су доктори пчеларства.

САВЕТИ Јелић са инжењером пољопривреде Николом Дамјановићем
САВЕТИ Јелић са инжењером пољопривреде Николом Дамјановићем

-Данас је све теже одржати здрава друштва јер су изложена многим болестима  и нападима паразита. Пуно је и оних који не воде рачуна о прскању воћа и других медоносних биљака па су због тога значајна угинућа пчела. Истина, постоји закон по коме се може остварити судским путем надокнада за угинуле пчеле услед непоштовања препорука за прскања – истиче Милан Јелић.

                                                                           Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − петнаест =

Pin It on Pinterest