Телескоп на видиковцу

Пре неколико година Туристичка организација Западне Србије,  у сарадњи са тадашњим Спортско- туристичким центром „ Бајина Башта“, данас је то Туристичка организација „Тара –Дрина“, на неколико стотина метара од  Гниле Присеке, поред пута који иде из Ваљева према Бајиној Башти, поставила је Видиковац „ Капија Подриња“. Убрзо је то постало свратиште многих туриста и путника који радо ту застану, сусретну се са прелепим погледом према Подрињу и Тари и, као по правилу, направе неколико снимака. Недавно је Туристичка  организација Западне Србије пренела власништво тог и још неколико других видиковаца општини Бајина Башта. На предлог Општинског већа, Скупштина општине Бајина Башта  видиковце је дала на управљање Туристичкој организацији „ Тара-Дрина“.

Vidikovac Ovciњa (4)
Видиковац „Овчиња“ одакле пуца поглед на Дринску долину

Један довитљиви Овчињанин, Зоран Васиљевић, истакнути пољопривредни произвођач и власник Кафића „ 101“ на Гнилој Присеци, недавно је на свом имању поред самог Видиковца „ Капија Подриња“ поставио и свој Видиковац „ Овчиња“. На лепо уређеном простору, са дрвеном кућицом, у којој су смештени аутомати за продају кафе, налази се и плато  где је инсталиран телескоп тако да се помоћу њега може посматрати део Подриња и Републике Српске уколико се убаци новчаница од 50, 100 или 200 динара, зависно колико минута корисник жели да ужива у лепотама тих крајева. Ту се већ нашао један Овчињанин који путницима и туристима, који ту застану, нуди  на продају домаће сокове, слатко, џем, ракију…

Понуда домаћих производа
Понуда домаћих производа

Према сазнањима из ТО“ Тара-Дрина“, у наредном периоду у Овчињу би требало да се уради и трећи видиковац на нижој надморској висини где би при посматрању у првом плану била река Дрина са околином.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest