ОРГАНСKА ПРОИЗВОДЊА – ПЧЕЛАРСKА БУДУЋНОСТ

На пчелињаку Рада МарјановићаНа пчелињаку Рада МарјановићаНа пчелињаку Рада Марјановића

На традиционалном тродневном 23. скупу професионалних пчелара Србије, одржаном првог децембарског викенда на Тари у организацији произвођача и откупљивача меда Душана Мирића из Белановице код Љига, окупило се њих 250. Били су смештени у хотелу Бели бор. Главна тема семинара односила се на органско пчеларање о коме је говорио др Небојша Недић.

ОРГАНСKА ПРОИЗВОДЊА - ПЧЕЛАРСKА БУДУЋНОСТ
Пчелињак Данијела Марјановића

–  Органско пчеларање је захтевно и теже од обичног, али су приходи већи јер је органски мед скупљи и до 30 процената. Тржиште постаје све пробирљивије, нарочито страно. За извоз је потребна комплетна анализа меда. Третирање и заштита пчела на бази органских препарата омогућује чистоћу и квалитет меда па ће органска производња бити све присутнија и у пчелињацима у Србији – казао је на семинару др Небојша Недић. Он је апеловао да се више поради на стварању услова за извоз ројева. Овде цена роја се креће око 50 евра, а у Европској унији она је 150 евра.

ОРГАНСKА ПРОИЗВОДЊА - ПЧЕЛАРСKА БУДУЋНОСТ
Раде и Данијел Марјановић са др Биљаном Стаменковић

И доктор пчеларства Биљана Стаменковић, професионални пчелар, била је учесник скупа на Тари. Сматра да је органска производња меда пчеларска будућност. Она то  успешно чини годинама.

Једна од тема семинара односила се и на оснивање удружења произвођача пчеларске опреме како би се лакше и јединственије наступало на тржишту. На скупу се разговарало и о најновијим сазнањима из области пчеларства.

Другог дана семинара на Тари пчелари су посетили пчелињак професионалног пчелара Рада Марјановића из Бајине Баште. Он са сином Данијелом, такође професиналним пчеларом, има 520 кошница. Врстан је стручњак за производњу матица.

– У току је израда елабората о географској заштити порекла меда са подручја планине Таре. Тиме желимо да овај мед буде робна марка па ће тако лакше стизати до купаца – вели Раде Марјановић.

Текст и фото: М. Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest