Са 15. седнице Општинског већа

Приликом усвајања Годишњег извештаја  о раду за прошлу годину Центра за социјални рад „Бајина Башта“ на 15. седници Општинског већа, одржаној 2. јуна 2023. године, (појаснила га је директорка  Марица Вуковић), изнет је податак да је у 2022. години склопљено 149 бракова  У истом периоду  пред судском јединицом  Бајина Башта Основног суда Ужице покренуто је 47 захтева за развод брака што чини скоро једну трећину. И број становника општине Бајина Башта се  стално смањује. Према попису из 2022. године  на подручју бајинобаштанске општине живи 23.553 становника  у 36 насеља. Тренд опадања  наталитета у односу на морталитет  је стално присутан. Тако, на пример, у 2022. години  рођено је 159  беба, а број умрлих грађана је 260. То значи да је  преко 60 посто више умрлих у тој години у односу на број рођених. Од укупног броја становника општине  пензионера је 5.780.  Просечна пензија  из Фонда запослених износила је лане 30.330 динара, из Фонда самосталних делатности 27.198 динара и из Фонда пољопривредних пензионера  14.015 динара. На евиденцији корисника социјалне заштите iе лане је било  1.516 лица.

Весна Ђурић, седница Општинског већа
Весна Ђурић
Милица Додић
Милица Додић

Већници су усвојили  нацрт измена  Плана јавних инвестиција општине Бајина Башта за 2023.  кога су презентовали  председница општине Весна Ђурић и стручни обрађивач  Милица Додић. Донет је нацрт решења о разрешењу  чланова  Штаба за ванредне  ситуације општине Бајина Башта и  именовање нових. Уместо др Лидије Шарац  из Дома здравља „Евелина Хаверфилд“ именован је др Небојша Јовановић, а уместо Горана Милутиновића из Огранка Дринско-лимске ХЕ  Душан Тришић. Разрешена су именована два члана Школског одбора ОШ“ Стеван Јоксимовић“ Рогачица. Уместо  Вере Лукић и  Горана Великића именоване су Ана  Шућуровић и Марина Милосављевић. Усвојени су захтеви девет домаћинстава из  Бајине Баште, Зарожја, Љештанског,  Јакља,  Солотуше, Дуба и Перућца за накнаду штете причињене на стадима оваца од паса луталица. Захтеви  Стевке Џелебџић и  Салона намештаја Борје, у вези пројекта за паркирање, прослеђен је Комисији  за саобраћај.

ПОДЕЉЕНА СРЕДСТВА ЗА КУЛТУРУ

Председник Комисије  за избор пројеката  у култури, који се финансирају  и суфинансирају  из буџета  општине Бајина Башта  за 2023. годину, Никола Васиљевић презентовао је коначну листу које је Општинско веће усвојило. У те сврхе намењено је три милиона динара. Конкурисало је 11 удружења. Два захтева су одбијена  из разлога што је мала  усклађеност са општим интересима у култури, Удружење  грађана  Дрина- Етно арт је у писменој форми  одустало од планираних 100 хиљада динара од стране Комисије незадовољно што се не финансирају наступи  тог удружења ван општине. Та средства додељена су КУД Јелек  за регионалну манифестацију „ На дринске обале двије, једно се коло вије“.  Осим тог културно-уметничког друштва, средства су добили  Башта фест, КУД „Звуци Кадињаче, Завичајно удружење Баштина, Певачка група Сложна браћа,  ПР Папијон,  Омладински центар Дрина  и Лађа филм.

 

Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest