Главна тачка дневног реда 18. седнице Општинског већа, одржане 17. децембра, односила се на нацрт Одлуке о буџету општине Бајина Башта за 2022. годину. Тим нацртом Одлуке планирано је да  укупан приход и примања буду 1.438.322. 260, 00 динара. Исти толики износ предвиђен је за расходе и издатке. Пројекцијом буџета утврђени су укупни приходи  и примања,  без пренетих и неутрошених средстава из 2021. године , од 1.100.493.300,00 . За  финасирање буџетгског дефицита обезбеђена су средства  у износу од 334 милиона динара, реч је о средствима  неутрошеним и пренетим из 2021. године. Ту су и средства од 3.828.960,00 динара за посебне намене која су такође неутрошена и биће пренета у 2022. годину. За текућу буџетску резерву биће издвојено 20 милиона динара, а за  сталну буџетску резерву планирано је четири милиона динара.

-Трудили смо се да буџет буде што реалнији и уједно развојни. У односу на 2921. годину он је већи за 11,4 посто  рачунајући  то са пренетим средствима  у 2022. годину. Настојаћемо да све што је планирано буде и оствариво. У одлуци о буџету тачно су наведени  капитални пројекти и стандардни пројекти за наредну годину са ценом коштања – казала је председница општине Весна Ђурић, предлагач буџета.вЕСНА ђУРИЋ, ПРЕДЛАГАЧ БУЏЕТА ЗА 2022.

Већници су усвојили и план расхода по програмима за 2022. годину. Тих програма има укупно 17. Ту су становање, урбанизамн и просторно планирање, комуналне делатности, локални економски развој, развој туризма, пољопривреда и рурални развој, заштита животне средине,  саобраћај и саобраћајна инфраструктура, предшколско васпитање, основно и средње образовање, социјална и дечја заштита, здравствена заштита, развој културе и информисања, развој спорта и омладине, опште услуге локалне самоуправе, политички систем локалне самоуправе, енергетска ефикасностг и обновљиви извори  енергије. Највише средстава (417,5 милиона динара) утрошиће се за саобраћај и саобраћајну инфраструктуру, за опште услуге локалне самоуправе ( 180,8 милиона динара) и за комуналну делатност 159,8 милиона динара . Појашњења  о буџету дала је Сандра Новаковић, руководилац Службе за буџет и финансије.

ov 1- (1)

ov 4 (2)

На седници је усвојен нацрт Одлуке о поверавању послова на изградњи  и реконструкцији јавног водовода  ЈКП „12.септембар“,  Локални акциони трогодишњи план запошљавања, као и планови  и програми рада ББ ТЕРМ, ЈКП“ 12. септембар“, Туристичке организације Тара-Дрина, Центра за социјални рад , Народне библиотеке „Милош Требињац“,  Предшколске установе Невен и Установе Култура.

О кадровском плану за  Општинску управу  и Општинско правобранилаштво већнике је упознала начелница Зорка Радојичић.

КАПИТАЛНИ  ПРОЈЕКТИ

Из општинског будџета за 2022. годину планирано је финансирање 18 капиталних пројеката: игралиште на Тари, реконструкција и енергетска  санација Предшколске установе Невен, реконструкција Трга Душана Јерковића, реконструкција дела Улице кнеза Милана Обреновића, уређење тротоара у Улици Хајдук Вељка, изградња дела Улице Николе Тесле, уређење зона школа у Пилици, Рогачици и Костојевићима, уређење тротоара у Улици  Миленка Топаловића, изградња Улице Михаила Пупина, изградња Улице Јована Јовановића Змаја, уређење тротоара у Светосавској улици, јавно осветљење у Улици  краља Драгутина, јавно освтљење на Калуђерским Барама, реконструкција дела топловода у Улици кнеза Милана Обреновића,  Израда пројектне документације за отклањање губитака  на водоводу и проширење водовода, спајање школске и градске котларнице и успосгављање хидрауличне мреже, изградња базена на Глишином брду и крака кишне канализације  Радовановићи, пројекат  капиталног одржавања  биоскопа Установе Култура.

СТАНДАРДНИ ПРОЈЕКТИ

Део буџетских средстава утрошиће се и на стандардне пројекте у које спадају : Пројекат Омладинског културног центра, Летње вечери Бајине Баште, Дринин дан у Бајиној Башти,  Дринска регата Бајина Башта и   Пројекат уређења парковских површина и објеката.

ПОВРАТАК БРДСКЕ  АУТО ТРКЕ ТАРА

Некад је Бајина Башта важила за престоницу спортског аутомобилизма где су одржаване рели и брдске трке.  Једна по једна су се гасиле док нису потпуно престале са одржавањем. Сада се чини напор да се бар нешто од тога врати. У плану је одржавање Брдске ауто трке Тара . Она треба да се одржи  у организацији Спортског савеза током летњих месеци, највероватније у мају или јуну. Општина је закључила уговор са Спортским ауто и картинг савезом  Србије  о одржавању трке на Тари. Оцењено је, од стране већника, да ће враћањем те трке вратити се некадашња традиција и да ће то допринети обогаћењу спортског туризма  и туризма  уопште .

Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest