Ноћ музеја у Црвици: Прошлост у богатој музејској поставци

ПОВРАТАК У ПРОШЛОСТ: Ноћ музеја у ЦрвициНоћ музеја у Црвици

Једна лепа културна манифестација која се у српским земљама обележава је „Ноћ музеја“.

Сваке године, половином маја, музеји отварају широм своја врата за посетиоце, до дубоко у ноћ нудећи им даљу или ближу прошлост пред којом сваки од нас бар за трен застане у покушају да „сведе рачуне“, јер како каже стари грчки мудрац, „ и овај трен у коме смо, сада и овде, биће прошлост само после неколико секунди“.

Једна од најмлађих установа културе у Републици Српској, Римски музеј Малвесиатијум у Скеланима, отворио је своја врата за све знатижељне у музејској поставци у Црвици. Ускоро ће ова млада установа прославити и мали јубилеј, 10 година од како је формирана. То се подудара са поновним открићем онога блага које је чамило под земљом пуних 120 година. Управо толико је прошло од како је бечки археолог Карло Пач свету обзнанио да је овде у Скеланима постојао антички град Малвесиатијум који је бројао око 40 хиљада становника.

Пригодан програм основаца из Скелана

У музејској поставци, у обновљеној школској згради у Црвици, посетиоци су могли да се упознају са остацима главне палате, са прелепим мозаицима и стубовима који су красили ову палату. Ту су и бројни споменици и жртвеници које су римски достојанственици подизали у славу и част својих божанстава и царева. У краткој шетњи кроз прошлост упознајемо се и са духовним животом тадашњих становника. У витринама музејске поставке налазе се и примерци римских царских монета. Ту је и добро очувана прелепа посуда у којој су били похрањени добро очувани примерци римског кованог новца из касног периода. Централно место у музејској поставци заузимају мозаици које у неоштећеној површини од око 100 квадрата и данас красе палате на 20 локалитета у Скеланима, а делом су у конзерваторско-рестаураторским радовима обновљени и изложени у овој музејсдој поставци.

Основци уче историју

Ове године Српска православна црква слави велики јубилеј, 800 година од како се Свети Сава изборио за њену аутокефалност. Овде, у Скеланима на левој обали Дрине, на само два километра од Бајине Баште, откривене су две ранохришћанске базилике које сведоче да је хришћанство своје корене пустило и на средњој Дрини, много пре доласка Словена на ове просторе. У музејској поставци приказани су и фрагменти ових базилика са оригиналним тлоцртом кога је оставио бечки археолох Карло Пач.

Међу бројним посетиоцима било је заљубљеника у антику и старине из Сребренице, Скелана и Бајине Баште. Међу њима је била и група професора из гимназије са директором Јованом Ђурићем, иначе сином познатог бајинобаштанског професора историје Владимира Ђурића – Ђураје, који се пре више од 60 година први заинтересовао за старине у Скеланима. Ту је била и група сељана из Црвице, знатижељних да виде шта се то догађа у њиховом селу. Приређена је и добра закуска за све госте и посетиоце.

Ово предивно вече учинили су лепшим и ученици Основне школе у Скеланима, који су са својом наставницом Соњом Мракић извели одличан музичко-сценски програм.

 

                                                                                                              Цветко Петров Стојкановић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest