Изложба Сарајевски атентат на Градском тргу

На Видовдан увече, у свечарском амбијенту и уз присуство бројних грађана, на Градском тргу у Бајиној Башти отворена је изложба докумената и фотографија „Сарајевски атентат“. Изложбу је пред многобројним радозналцима приредио Архив Босне и Херцеговине из Сарајева, у сарадњи са Установом „Култура“ из Бајине Баште. Изложба, чија ће поставка трајати све до Петровдана, 12. јула, обухвата 15 паноа који су попуњени „зналачки одабраном архивском грађом и фото-документацијом из фондова Архива БиХ, са још неколико документарних прилога из Архива Србије у Београду. Аутор изложбе је мр Данијела Мрда, директорка Архива БиХ, уз велику помоћ својих сарадника Синише Домазета и Сандре Билетић.

Велико интересовање за изложбу
Велико интересовање за изложбу

– На јасан, прегледан и надасве занимљив начин, трудили смо се да још једном расветлимо сва догађања у време Сарајевског атентата, који је пре равно 109 година послужио Аустроугарској монархији да отпочне прижељкивани рат против Краљевине Србије. То је, као што је познато, прерасло у ратни сукоб до тада невиђених размера на тлу читаве Европе – истакла је на отварању изложбе мр Данијела Мрда.

Мр Данијела Мрда, аутор изложбе
Мр Данијела Мрда, аутор изложбе

О изложби је говорио и Александар Костовић који је посебно нагласио да су аутори своју документарну причу „започели Берлинским конгресом, а потом наставили са окупацијом и анексијом Босне и Херцеговине, указујући на тај начин на историјске процесе који су довели до Сарајевског атентата и до избијања Првог светског рата“. Обрачун светских сила завршио се сломом четири царства у Европи и рађањем нових држава, али је створио претпоставке да само две деценије касније свет буде уведен у још већи и крвавији сукоб.

Вуковци - добитници Видовданских награда
Вуковци – добитници Видовданских награда

Отварање изложбе на Градском тргу је несумњиво важан културни догађај у Бајиној Башти, који је искоришћен за још једну лепу свечаност. Директор Установе „Култура“ поделио је Видовданске награде, књиге „Вук Караџић“ аутора Момчила Вуковића Бирчанина, свим овогодишњим носиоцима Вукове дипломе из основних и Средњих школа на подручју општина Бајина Башта и Сребреница. Добитници награда су искористили прилику да сачине и заједничку фотографију.

О. Додић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest