Монографија о глумцу Петру Краљу

 

У галерији Установе „Култура“ представљена је монографија „Краљ“ Аните Панић, познате телевизијске ауторке, документаристе и писца, посвећена великом глумцу Петру Краљу. Ова књига, издање „Службеног гласника“ , садржи до сада најпотпунију биографију познатог глумца, мноштво анегдота из његовог живота, опис његових врхунских глумачких креација и око 300 фотографија. То је, заправо, јединствени и неуобичајени зборник текстова и сећања која су о Петру Краљу писали његови пријатељи и колеге са филма и позоришта, уз веома занимљив предговор Аните Панић. Tу су и aнeгдoтскe, хумoрнe, сeнтимeнтaлнe бeлeшкe и стручнe oцeнe o њeгoвoм глумaчкoм и пeдaгoшкoм рaду, oписи пojeдиних врхунских крeaциja, кao и чињeницe из бoгaтe биoгрaфиje, уз изaбрaнe фoтoгрaфиje и списaк вишe oд 300 улoгa.

Представљање монографије о Петру Краљу бајинобаштанској публици

–  Живeo je Крaљ у свoм нeoбичнoм крaљeвству у нeпрeстaнoj пoтрaзи зa oним штo je лeпo. Увeк нaс je свojoм глумaчкoм игрoм пoдсeћao нa тo дa у сeби нисмo дoвoљнo oднeгoвaли спoсoбнoст дa сe рaдуjeмo и игрaмo. Биo je чoвeк сaдaшњeг трeнуткa. Рaдиo je свoj пoсao сa убeђeњeм дa рaди вaжaн и слoжeн пoсao – рeклa je на промоцији своје књиге aутoркa Aнитa Пaнић, истичући да oвa књигa „ниje бajкa, aли je причa o jeднoм Крaљу, o влaдaру пoзoришнe сцeнe, чудeсних стихoвa и људскe дoбрoтe, и тo oд oнe пoсeбнe сoртe, кoja сe рeткo срeћe у oвoм двaдeсeт и првoм вeку“.

Иначе, Петар Краљ (1941 – 2011) је био члан Атељеа 212 до 1979. године, када је прешао у слободне уметнике. Највише је играо у Народном позоришту, а мала сцена Атељеа 212 данас њему у част носи име „Сцена Петар Краљ“. Остао је упамћен по многим позоришним и филмским улогама, по ТВ серијама. По многима његову богату уметничку каријеру обележила је маестрална улога у представи „Живео живот Тола Манојловић“ коју је играо од своје 25. године до краја живота, више од 1000 пута. Био је ожењен бившом балерином Соњом Дивац, а из првог брака са глумицом Љиљаном Газдић има кћерку Милицу, која је данас успешна редитељка.

Овог великог глумаца памте и Бајинобаштани. Пре десет година гостовао је са својом монодрамом на Духовној манифестацији „Дани Раче украј Дрине“.

 

                                                                                                   О. Додић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest