У посети домаћинству Милоја Марјановића из Овчиње

У Швајцарској Милоје радио 12 година а онда решио да се врати у завичај и посвети сточарству

Милоје Марјановић (59) из Овчиње, својевремено је, као и многи други  са подручја  бајинобаштанске  општине , отишао на привремени рад у Швајцарску. За разлику од већине њих, који  у туђини остају до пензије, Милоје се у завичај вратио након 12 година рада.

-Радило се пуно , али лепо зарађивало у Швајцарској. Ипак, донео сам одлуку да се вратим у завичај. Учинио сам то 1997. године. Саградио сам велики  објекат  у коме сам почео да гајим краве и свиње. Купио сам трактор и основне прикључне машине. Временом сам постао један од  најпознатијих произвођача млека у општини Бајина Башта од које сам добио и захвалницу  – каже Милоје Марјановић, много познатији по надимку Лико.

Лико тренутно има 10 крава музара, апарат за мужу и лактофриз за складиштење млека док га не преузме Млекара Спасојевић из Бајине Баште с којом има дугу успешну сарадњу.

Miloje Martjanovic
У завичају посветио се сточарству

-Задовољан сам откупном ценом млека која је тренутно 38 динара по килограму. На сваки литар добијем још 10 динара од државе на име субвенције. Уз то, за сваку краву имам 25 хиљада субвенције, за женско приплодно теле  60 ,а за мушко 65 хиљада динара. У послу ми помаже супруга Рада и синови Бобан и Слободан- вели Лико.

Старији син Бобан завршио је браварски занат и намерава да настави очеву традицију бављења сточарством. Млађи син Слободан завршио је машински факултет, одрадио приправнички стаж па се нада послу у струци.

ВЕПАР ОД ПОЛА ТОНЕ

Vepar od 442 kilograma-

Ликино домаћинство гаји и свиње. Један део те производње намењен је за властите потребе, други за продају. Тренутно има две крмаче прашчаре и неколико товљеника. Почетком новембра вага је показала да највећи вепар товљеник има 442 килограма.

  – Свиње  хранимо кукурузом , сточним брашном, травом, концентратом само док су мале. Прошле године имали смо вепра тешког 520 килограма- каже Ликин син Слободан.

Текст и фото: М.Андрић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest