У Рачи је 1. маја одржан традиционални комеморативни скуп у знак сећања на трагичну погибију десет бајинобаштанских родољуба, које су првог мајског дана 1944. године заклали четници Душана Радовића – Кондора. На спомен обележје су положени венци и цвеће УБНОР-а Бајине Баште, Удружења пензионера из Бајине Баште, Окружног одбора УБНОР-а из Ужица, као и борачких организација из Ваљева и ужичке општине Севојно.

Венци и цвеће за пострадале
Венци и цвеће за пострадале
Минут ћутања за жртве покоља у Рачи
Минут ћутања за жртве покоља у Рачи
Ратомир Матић, подсећање на трагични догађај
Ратомир Матић, подсећање на трагични догађај

На трагични догађај од пре 78 година подсетио је Ратомир Матић, заменик председника Општинског одбора УБНОР-а из Бајине Баште.

– Овај данашњи скуп, који већ традиционално представља својеврстан час историје, посвећујемо свим жртвама фашизма и људског безумља, али и последицама које у нама, и после 73 године, изазивају осећај туге и гнева. Десет наших суграђана, различитих генерација, жртве су зла и помраченог ума. Они су своје животе дали само зато што су били присталице слободарских тежњи и идеја. Њихова имена су: Олга Мићић, Петар Глишић, Вељко Караклић, Катарина Чучковић, Светомир Павловић, Рајко Вилотијевић, Спасоје Ивановић, Обрад Милутиновић, Љубомир Живановић и Душан Тришић – истакао је Матић, подсетивши да су још две девојке из Бајине Баште биле на четничком „списку за клање“ и да су само стицајем околности избегле да буду жртве овог гнусног безумља.

Посебно је дирљиво било сећање једног од живих сведока овог трагичног догађаја Бранка Мићића који је, као тринаестогодишњак, добро запамтио трагични догађај у Рачи, када је међу десет жртава била и његова сестра Олга.

Бранко Мићић
Бранко Мићић

–  Хоћу да се захвалим Општинском одбору УБНОР-а Бајине Баште и појединцима који су омогућили да се овај комеморативни скуп одржава упркос чињеници да је живих потомака из 1944. године, када се овај зверски злочин догодио, све мање. Драго ми је што и млађе генерације прихватају став да уз опраштање не иде и заборављање. Ако се из овог догађаја може извући поука, то је да на сваки начин морамо спречити међусобне поделе и сукобе поготово у смутним временима као што је ово садашње. Ако смо сложни можемо се и одбранити од много бројнијег непријатеља. Моћници прете, подмићују и лажу. Зато најмање нам требају поделе и политичка надмудривања. Нека је слава и хвала свима који дадоше живот за нашу слободу – истакао је 91 – годишњи Бранко Мићић.

 

О. Додић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest