Изложба у галерији Установе „Култура“ – Портрети српских краљева

Како су изгледали српски краљевиКако су изгледали српски краљевиКако су изгледали српски краљеви

У галерији Установе „Култура“ приређена је занимљива изложба „Портрети српских краљева и краљица“ аутора Андрије Дрежњака.

Андрија Дрежњак (рођен у Крушевцу 1985. године, тренутно живи у Врању) је од малих ногу показивао интересовање за уметност, али је активније почео да се бави сликањем у последње три године. „То је уметник посебног уметничког израза, живог колорита који даје ноту имагинарног. Имамо утисак као да су сви ови ликови и физички присутни овде код нас“ – истакла је Јасна Станковић на отварању изложбе.

Отварање изложбе
Отварање изложбе
Велико интересовање за изложбу
Велико интересовање за изложбу

Андрија Дрежњак-Андрија Дрежњак портретима српских краљева и краљица, уводи нас у зачарани круг средњег века, и подсећа, на углавном заборављене велможе из наше историје. Портрети су изражајни, чини нам се  да су баш тако изгледали… Све је рађено педантно, студиозно, технички дотерано. Пажњу привлачи и одевање краљева и краљица, тако да нас је уметник, детаљима убедио да се на српским дворовима носила одећа, круне, оружје, накит, украси и друго, баш тако како је приказано. Ови радови су значајни и по томе  да нас подсете на историју коју често заборављамо. Значајан и за неке уџбенике, илустрације, стрипове у крајњој линији и за компјутерске анимације – рекао је на отварању изложбе академски сликар Мића Веселиновић Тарски, који иначе добро познаје развојни пут овог младог сликара.

О. Додић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest