Изложба у Бајиној Башти – Српска православна црква и руска емиграција

Изложба Бајина Башта Установа Кзултура СПС Руска емиграција
Са отварања изложбе
Јасна Станковић и Олгица Филиповић

Крајем децембра прошле године, у предвечерје Новогодишњих и Божићних празника, у галерији Установе „Култура“ је отворена изложба „Српска православна црква и руска емиграција 1920 – 1940“, која је побудила велико интересовање радозналих посетилаца. Изложбу, чији је аутор Радован Пилиповић, директор архива СПЦ,  су организовали Архив Српске православне цркве и Српско-руски клуб из Ужица.

Ова архивистичка изложба се састоји од 121 експоната, највише докумената, али и велики број фотографија, плаката, летака и новинских чланака, и посвећена је 80-годишњици упокојења великог руског архијереја, митрополита кијевског и галицког и предстојатеља Руске Православне Заграничне Цркве Антонија Храповицког (1863-1936).

Како је на отварању изложбе истакла Јасна Станковић, историчар уметности, руска емиграција на Балкану „представља историјски феномен који последњих деценија све више привлачи пажњу историчара“. Постоји велики број научних радова на ову тему, али и поред тога некоришћени архивски извори увек изнова бацају ново и јарко светло на поједине аспекте. Управо је такав случај са архивском грађом из Архива Српске Православне Цркве, која је истраживачима и проучаваоцима прошлости готово непозната.

КОнцерт изложба СПЦРуси
Александар Јаковљевић и Стефан Јовичић

–   Руска емиграција, руско свештенство, богослови и верници донели су православним Србима своју особиту побожност, вековима освештану и обичајима потврђену. Та специфична „руска душа“ уткала се у живот уједињене и обновљене Српске Патријаршије у двадесетом веку, потврдивши још једном да су српско-руске црквене везе нераскидиве, потврђене као пријатељске, и у тешком времену за оба народа – истакла је Јасна Станковић

Изложбу је, испред Српско-руског клуба града Ужица и регионалне организације српско-руског пријатељства Златиборског округа, отворила Олгица Филиповић, професорка руског језика из Бајине Баште. Она је истакла да је Српско-руски клуб из Ужица нестраначка и невладина организација која има за циљ „афирмацију и неговање културних, историјских, привредних и духовних видова сарадње између Златиборског округа и Руске Федерације, имајући у виду културно-историјску целовитост српског и руског народа у историјском континуитету“.

У уметничком делу програма, на отварању изложбе, учествовали су ученици Александар Јаковљевић и Стефан Јовичић, који су са професором Велибором Филиповићем припремили и извели неколико популарних музичких композиција.

 

                                                                                                                     О. Додић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest