Отварање изложбе

Само је мали број посетилаца, због пандемије короне, био присутан на отварању изложбе уметничких фотографија – портрета патријарха Павла, у галерији Установе „Култура“. На изложби је постављено укупно 33 фотографије, дело  Хаџи Марка Вујичића, фоторепортера “Вести” и дугогодишњег уредника “Православља” и члана УНС. Овај број није случајан и он, како је истакла Јасна Станковић, симболично приказује године земаљског живота Исуса Христа и време које је патријарх Павле провео као епископ на Косову и Метохији. Иначе, Хаџи Марко Вујичић је један од ретких фоторепортера који је имао прилике да у континуитету бележи све догађаје везане за живот и рад “живог свеца” – како се све чешће чује за једног од најомиљенијих српских патријарха који је преминуо 2009. године.

PATRIJARH-PAVLE-katalog-1-696x1186

Поздрављајући присутне, Хаџи Марко Вујичић је нагласио да је патријарх Павле био “духовни горостас” који је обележио 20. и почетак 21. века, зато што је на челу СПЦ био у веома тешком времену распада СФРЈ, грађанских ратова у Хрватској и Босни, као и агресији НАТО на СРЈ.

Мали број посетилаца
Мали број посетилаца

– Време блаженопочившег патријарха српског Павла на трону Светог Саве обележило је национално буђење, враћању Богу и тражење пута Богопознања, изградња храмова, враћање Светог Саве као школске славе, увођење верске наставе у средње и основне школе, као и враћање Спасовданске литије на улице Београда, наше престонице – истакао је Вујичић, а потом додао да је „посебна симболика да се изложба портрета патријарха Павла нађе у Бајиној Башти зато што је то место које је имало посебну важност у његовом животу. У годинама после Другог светског рата, он је био сабрат манастира Рача украј Дрине, па све до свога одласка у Призрен, а затим у Атину на постдипломске студије. Мало је познато да управо захваљујући блаженопочившем Патријарху српском Павлу манастир Рача има део моштију Светог краља Драгутина, који је ктитор манастира Раче“

Захвалница општини Младеновац за сарадњу (2)
Захвалница општини Младеновац за сарадњу

Фотографије из изложене збирке настале су у периоду од 2003. до 2009. године, у време када је Вујичић био студент Православног богословског факултета, а затим и док је радио за “Православље” и касније као вероучитељ. Све фотографије је аутор поклонио граду Младеновцу и оне се чувају у поставци музеја ове београдске општине. Управо, захваљујући сарадњи општина Бајине Баште и Младеновца, ова изложба је и постављена у Бајиној Башти.  То је посебно истакао и председник општине Младеновац Зоран Јоцић на отварању изложбе, када му је Никола Васиљевић испред Установе Култура уручио и посебну захвалницу.

О. Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest