Дуб: ОДРЖАН 7. ГОСПОЈИНСКИ САБОР

Капитени најбољих певачких групаКапитени најбољих певачких групаКапитени најбољих певачких група у Дубу

У порти цркве из Дуба, у организацији Културно- уметничког друштва „Звуци Кадињаче“ из Заглавка, одржан је 28. августа 7. Госпојински сабор. Његови покровитељи су општина Бајина Башта и Установа Култура. Помогли су га бројни спонзори.  Ова манифестација почела је јутарњом Светом литургијом у цркви из Дуба коју су служили старешина те богомоље  Владимир Јовановић и пензионисани свештеник из Ужица Симеон Јараковић.
У преподневним часовима одржавало се такмичење у кувању пасуља које је окупило 20 екипа. По одлуци жирија прво место припало је екипи Дуб. По три екипе поделиле су друго и треће место.

Капитени најбољих екипа у припремању пасуља
Капитени најбољих екипа у припремању пасуља
Најбржи у конзумирању пасуља у категорији одраслих
Најбржи у конзумирању пасуља у категорији одраслих
Најбржи у једењу пасуља у у дечјој категорији
Најбржи у једењу пасуља у у дечјој категорији

Традиционално такмичење у брзом једењу пасуља и овај пут побудило је велики интерес. У категорији одраслих прво место освојио је  Мићо Лазаревић, друго Александар Мијатовић, треће Дражен Бабић. У категорији деце победник је  Лазар Басур, други је Страхиња Чолић, а трећи Страхиња Буквић.

У 15 часова почело је такмичење у певању  изворних певачких група из Србије и Републике Српске. Надметање су отворили здравичар Драгољуб Стојановић из Новог Горажда и женска певачка група Звуци Кадињаче из Заглавка. Наступило је 16 мушких и  пет женских група. Стручном жирију, у коме су били професор Видоје Богдановић, Раде Марковић и Зоран Новаковић, обавио је свој посао на опште задовољство учесника такмичења и организатора манифестације.

У конкуренцији мушких изворних певачких група прво место припало је „Буковичким јаранима“ из Ивањице. Друго место поделиле су групе „Бисери Ђетиње“ и „Ужичке лоле“ из Ужица, а треће „Сложна браћа“ из Рогачице и „Драгачевци“ из Гуче.

Међу женским групама најбоље  су биле „Беле раде“ из Ивањице. Друго место поделиле су групе „Драгачевски вез“ из Лучана и „Кнегиња Љубица“ из Пожеге. Треће место припало је групи „Треће доба“ из Косјерића и „Јакљанкама“ из Јакља. Награду за најизворније певање освојила је група „Завичај“ из Злакусе. Најбољи солисти су Милан Пурић и Мила Парезановић.

Посебно су  бодовани наступи група из Републике Српске. Прво место припало је  „Светом Ђорђу“ из Новог Горажда, друго  „Раду Јамини“ из Вишеграда, треће „Филипу Вишњићу“ из Братунца.

"Бисери Ђетиње" из Ужица
„Бисери Ђетиње“ из Ужица
Певачка група "Сложна браћа" из Рогачице
Певачка група „Сложна браћа“ из Рогачице

-Хвала свима који су помогли ову манифестацију и узели учешће у њој. Мало нас је киша омела при додели награда, а све остало било је  онако како смо и планирали. Очекујемо да идући Госпојински сабор буде још масовнији – каже Видан Радовановић, председник Организационог одбора ове манифестације.

За добро народно весеље побринуо се познати естрадни певач Зоран Стојић са својим оркестром.

НИШТА БЕЗ ВИДАНА

Поздрављајући присутне на отварању 7. Госпојинског сабора, старешина цркве из Дуба  Владимир Јовановић захвалио је Видану Радовановићу, председнику КУД “ Звуци Кадињаче“ из Заглавка, председнику те месне заједнице и рекао да није њега не би ни било ове манифестације.

Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest