Дивља градња у НП Тара – Евидентирана још 44 нелегална објекта

Дивља градња узима маха

У првој половини фебруара 2021. године Национални парк Тара дао је саопштење у коме се наводи да је Основном јавном тужилаштву у Ужицу поднета пријава против шест нелегалних градитеља викенд објеката. О томе су обавештене и надлежне инспекције у Бајиној Башти и Београду.У овом јавном предузећу кажу да је до краја јуна судски процес започео за само један објекат.

NP 1

NP 2

NP 3

Нелегална градња  у заштићеној зони Националног парка Тара годинама је присутна и поред напора тог предузећа да се томе стане на пут. Томе једним делом, вероватно и одлучујуће, доприносе неодговарајуће и споре реакције других надлежних органа који треба да реагују на основу достављених пријава.

–  Од последњег саопштења па до данас, евидентирана су 44 нова нелегална објекта . Од тога 32 инвеститори  су их сместили углавном на подручју Заовина- Секулића и Ослуше које припада катастарској општини Бесеровина- каже Ранко Милановић, руководилац Службе информисања у НП Тара.

На питање одакле су инвеститори тих нелегалних објеката Милановић каже:

– Око две трећине њих је ван територије Бајине Баште, тачније од 32 њих 22 нису из бајинобаштанског краја. Све је чешћа појава  фиктивног пријављивања лица из других општина на адресу на Тари, а има и случајева да они региструју и пољопривредна газдинства. На тај начин покушавају да избегну одређене процедуре и лакше дођу до грађевинске дозволе.

У НП Тара су одлучни кад је у питању поступање у складу са овлашћењима које имају. Они апелују и на остале надлежне институције да буду доследне  и експедитивне у поштовању закона и спровођењу законских процедура  како би се ефикасније стало на пут дивљој градњи.

-Дивља градња  доводи до уништавања и угрожавања станишта ретких животињских и биљних врста. Осим тога, води ка естетској деградацији  предела и стварању комуналних проблема  и загађењу водоизворишта – истиче Ранко Милановић.

М.А.

Фото: НП Тара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest