Новак Петровић

 

У години када обележава две и по деценије успешног бављења цвећарством, Новак Петровић  из Костојевића и његово домаћинство имају доста проблема.Томе је највише крива пандемија корона вируса. Дошла је у најнезгодније време са непознатим временским трајањем.

-У таквој ситуацији морао сам да скоро преполовим производњу, да је успоравам колико је то могуће јер се није знало како ће се и кад завршити опасна вирусна епидемија. Због тога је моје домаћинство, коме је то главни извор прихода, а чине га уз мене супруга Весна, син Иван, снаха  Јелена и двоје унучића, тржишту понудило око 45.000 саксија са 30 врста разног цвећа уместо 80-100.000  струка како то бива у нормалним годинама. Увек смо уз цвеће гајили и по деестак хиљада струка расада паприке и парадајза. Ове године то се свело на две хиљаде- каже Новак Петровић.

Kupci birajucvece u proizvodnim plastenicima
Купци бирају цвеће у производним пластеницима

Овај најпознатији цвећар у бајинобаштанском крају један је од највећих рпоизвођача у западној Србији. Цвеће из Костојевића, осим на подручје општине Бајина Башта, стиже до купаца у Ужицу, Новој Вароши, Прибоју и Пријепољу.

-У Ужицу и Бајиној Башти продаја се врши свакодневно, а у осталим местима једном седмично. Цвеће се свакодневно може набавити и на нашој производној парцели у Костојевићима. Због вируса продају смо, све до краја априла,  вршили искључиво код куће. Много људи долази да га купи. То нас је спасило да не пропадне нам  производња. Дуго смо у овом послу, више од пола радног века. Зарада се стално смањује. Све скупља, а ми цене нисмо мењали у последњих 15 година. Децу смо школовали па немамо неких већих издатака тако да се задовољавамо са оним што оприходујемо. Без обзира на све, нећемо прекидати да се бавимо цвећарством. Жеља нам је да пластенике преместимо негде  близу Бајине Баште јер мислимо да би нам било лакше, смањили би  трошкове и били ближи нашим бројним купцима-вели Весна Петровић.

Петровићи истичу да  од њих цвеће редовно узимају разне фирме међу којима је и Компанија Цептер. Њихово сезонско цвеће користи се за декорацију, од парковских површина до кућних тераса. Кажу да су ове сезоне најтраженије мушкатле, сурфиније, мини бегоније, лепи јово, салвијае, пркос, кадифе и петуније.

ХВАЛА ТРГОВИНИ ЛАЗИЋ

Цвећар Новак Петровић имао је проблема око продајног места у Бајиној Башти.

-Годинама сам имао тезгу на Тргу Душана Јерковића у близини сата. Пошто су сада ту радови,  тезгу сам поставио преко пута старог места. После десетак дана инспекција ми је рекла да тезгу морам склонити са тог места.У таквој ситуцији замолио сам Трговину Лазић да  ми дозволи да тезгу  сместим испред њиховог главног продајног објекта. Учинили су ми то без речи и то без накнаде за простор. Хвали им пуно- истиче Новак Петровић.

Текст и фото. М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + један =

Pin It on Pinterest