Црвица- 30 година цркве: Записи за историју

Миленко Филиповић - 30 година цркве у ЦрвициПригодан програм на промоције књиге о цркви у Црвици

Промоција монографије „30 година цркве у Црвици“ Миленка Филиповића

 

Књига - Црвица - Миленко Филиповић
Аутор књиге Миленко Филиповић

У пријатном амбијенту лепо уређене порте цркве Светог Пантелејмона у Доњој Црвици, прве октобарске суботе, одржана је промоција монографије „30 година цркве у Црвици“ Миленка Филиповића. Представљање књиге обогатио је и веома садржајан културно-забавни програм, кога су осмислили и извели глумци и уметници Удружења „Дах“ из Београда.  Њихов наступ је бројна публика често награђивала аплаузом.

Државну химну је маестрално извела оперска певачица Вера Вујасиновић која је свој раскошни таленат показала и извођењем арије из опере „Трубадур“. Уметници су извели и познату „Молитву на језеру“, а потом су инспиративно говорили о књизи и њеном аутору. Млада глумица Ида Алендер казивала је и стихове „Пркосне песме“ Добрице Ерића.

Миленко Филиповић (Црвица, 1945)  је свој радни век провео најпре у Земљорадничкој задрузи, а потом и као дугогодишњи директор „Бајиновца“. Након одласка у пензију се посветио писању, па је до сада објавио и хронику „Црвица“ и монографију „Бајиновац – 130 година производње дувана у Бајиној Башти“.  Свакако да се могло очекивати да напише и монографију о цркви у свом родном месту, јер је и сам активно учествовао у њеној изградњи, на челу Грађевинског а касније и Црквеног одбора.

Први део монографије „30 година цркве у Црвици“ даје хронолошки преглед настанка парохијског храма. То су вредни записи о вредним мештанима Црвице и околине, који су сви одреда били и градитељи, свако на свој начин и према својим могућностима. Новосаграђена црква, разумљиво, још нема своју историју, али ће ови записи свакако бити и први писани траг за неке будуће истраживаче који се у далекој будућности буду бавили историјом.  Други део књиге је летопис цркве у коме су на једноставн и читљив начин приказане активности Црквеног одбора, свештенства, верника и мештана у даљој изградњи црквеног амбијента, уређењу порте, градњи потребних објеката у порти.

На Илиндан 1986. године донета је одлука о градњи цркве, изабран је Црквени – грађевински одбор. Градња је почела 4. децембра 1988. године.. Обележавање покривања цркве у присуству великог броја мештана и верника било је 6. новембра 1989. године. Изграђене су потом помоћна зграда, ограда, шупа капије и чесма. Освештавање цркве обавио је Владика Жички Стефан са свештенством Рачан-

ског намесништва 9. августа 1991. године. Забележено је 340 поклона – дарова.

Године 2003. цркву је посетио тадашњи Владика Жички Хризостом. Његово Преосвештенство Владика Жички Јустин посетио је цркву у Црвици 15. октобра 2016. године, када је са свештенством Рачанског намесништва служио Свету Литургију.

Црква у Доњој Црвици је данас једна од најуређенијихи најлепших у Црквеној општини Бајина Башта.

 

                                                                                                О. Додић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest