„Црвено злато“ опет на цени – Малинари задовољно трљају руке

Berba u malinjaku Rada CvijicaБерба у малињаку Рада ЦвијићаBerba u malinjaku Rada Cvijica

Последњих година малина је имала променљиву цену па је један део малињака уништен. Судећи по овогодишњем роду и цени, многи ће зажалити што су то учинили. Овогодишња берба раних и средње раних сорти почела је нешто касније него што је то уобичајено па ће кампања брања трајати до пред крај јула, а на теренима изнад 700 метара надморске висине браће се и почетком августа када на брање стиже касна сорта позната под именом полка.

Berba u malinjaku Radojka Aleksica (1)
Берба у малињаку Радојка Алексића

– Слушамо приче ,а и нека средства информисања кажу да је овогодишњи род мањи за око 30 процената у односу на прошлу годину. Код нас у Овчињи то није тако. Род је практично једнак прошлогодишњем а цена је знатно боља. Лане сам имао са око 38 ари близу осам тона, тако је и ове године. Цена је пуно боља и достиже као аконтација 220 динара по килограму. Готово да и немам издатака за бераче ван куће. Има нас петоро у нашем домаћинству и свакодневним брањем успевамо да прихватимо сав род- каже Радојко Алексић из Овчиње.

У том селу имају две хладњаче. Овчињани кажу да углавном малину предају у обе јер су им хладњачари Драгољуб Алексић и Драган Вујетић добре комшије и коректни у плаћању.

И у Својдругу малинари су задовољни. Један од њих Душан Станојевић вели:

– Род је одличан, квалитет такође. Имам око 3,5 хиљада струка малине. Убрао сам скоро четири тоне што је мало више у односу на бербу из 2019, године.  Има нас петоро у кући способних за бербу па смо стигли да је обављамо без проблема.

На Пашиној Равни малињаци су се раширили на надморској висини од близу хиљаду метара. Један од оних који не иде на рад у Швајцарску, како то деценијама чине Пашиноравци и Зарожани,  је Раде Цвијић. Он се определио за производњу малине и кромпира.

– Малина је баш наше црвено о злато. Ове године је изузетно квалитетна, а род врло добар. Имам око 11.000 струка. Принос се креће око 10 тона.  Уз пристојну цену  од око 2 евра по килограму сасвим сам задовољан. У шпицу бербе брало нас је осморо. Нешто слабије дозрева па у осталим данима постижемо да оберемо сами ми укућани- каже Раде Цвијић.

Rade Cvijic
Раде Цвијић

Солотуша је једна од ретких бајинобаштанских села где је род малине мало слабији у односу на претходну годину.

– Имамо два малињака са укупно 90 ари. Квалитет малине је одличан, цена екстра. Лане смо убрали 9,8 тона, ове године тону мање. Кад се узме у обзир да је цена аконтна 210 динара по килограму, имаћу већи приход  јер је прошле године  килограм вредео 167 динара – вели Милан Ђокић.

                                                                                                    М.Андрић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest