Храм-С.-Петра-и-Павла-у-Скеланима.- иконостас Негосава-Павловић-Павла-у-Скеланима.- иконостас Негосава-Павловић-

У периоду 2008-2020.  на подручју Црквене општине  Скелани урађено је и обновљено више цркава и парохијских домова. 2008.  када је отворен регионални пут Сребреница – Скелани-Братунац покривена је саборна црква Св Петра и Павла у Скеланина у присуству председника Владе РС Милорада Додика , руског амбасадора Сувалова и владике зворничко-тузланске  Качавенде. Скелански свештеник  тада је био прота Митар Крсмановић,  а председник Црквене општине и председник СО Сребреница др Радомир Павловић . Др Павловић је у два мандата био председник Црквене општине Скелани 2008-2019.  и у том периоду са протом Митром покренута је изградња нових цркава у Топлици и на Ба њиви у Божићима.

Црква у Топлици
Црква у Топлици

Црква у Топлици завршена је за три , а црква у Божићима ( Ба њива )  за две године. Мештани су преко свог свештеника Митра и председника Црквене општине др Павловића формирали грађевински одбор који је водио све послове око изградње цркве. Црква у Топлици Св. Тројица свечано је отворена на Тројице 2010. године,  а црква( Св Јован Крститељ) на Ба њиви у Божићима је завршена 2014 . У Крњићима је 2009/2010 . обновљена црква и изграђен  парохијски дом. Изградњу је водио грађевински одбор на челу са Јовишом Петровићем, а изградња парохијског дома код цркве у Прибојевићима завршена је 2012. године када је парохијски свештеник био прота Митар Крсмановић који је службовао у Скеланској парохији од 1992-2015. Од 2015-2019. свештеник у парохији Скеланској био је свештеник Стефан Ераковић,  а од 2019. до данас парох Скеланске цркве је отац Срђан Лаловић. Парохијски дом у Топлици поред цркве завршен је 2017. у време службовања монаха Луке Бабића.

–  У току су радови на обнови Саборне цркве у Скеланина. У плану је изградња спомен собе у Скеланима у саставу црквене куће. Ове године за Илиндан у Крњићима је 100 година обнове цркве Светог Илије и у току је обнова ове прелепе цркве коју воде мештани  Крњића са Јовишом Петровићем и скеланским свештеником Срђаном Лаловићем,  уз благослов владике Хризостома – истиче др Павловић.

Портал ББ глас

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest