Народни одбор општине Бајина Башта средином педесетих прошлог века

РУДНИК ШВЕДСКОГ ГРАНИТА У ЗАРОЖЈУ, ФАБРИКА ЦЕМЕНТА У ЗАОВИНАМА

Из новинског извештаја објављеног 1960. године  у ужичким „Вестима“  сазнајемо шта су у општини Бајина Башта планирали да уграде у  “перспективни план развоја општине у наредних пет година- 1961-1965.“

Вести 1960.г. о плановима Бајине Баште
Вести 1960.г. о плановима Бајине Баште

Преносимо текст извештаја у целости.

„У сали Народног одбора општине Бајина Башта одржано је 13. септембра саветовање  са представницима  привредних и друштвених организација о могућностима  привредног развоја у наредном петогодишњем плану  од 1961, до 1965. године. Ово саветовање, коме су присуствовали и представници среских форума,  отворио је председник Среског одбора Драгослав Јовановић. На основу  реферата који је припремило Одељење  за привреду и финансије  Општине и  и раније доставило  свим присутнима, развила се  врло  занимљива и корисна дискусија.

Национални доходак  у привреди порастао је  у просеку  за 62 одсто у односу на 1956. годину, док инвестициона улагања превазилазе планиране износе. Између осталог предвиђено је  да се просечно улаже годишње око 168 милиона динара, док је у овом трогодишњем  периоду остварено  преко 218 милиона динара, или 89 одсто  више  него што је предвиђено планом.  Индустрија карактерише  и даље низак степен производње, што је одраз реконструкције, а такав случај је и са индустријом  дувана и  дрвном индустријом. Међутим, индустрија грађевинског материјала показује повољна кретања. Повољна је ситуација и у пољопривреди, трговини, угоститељству и занатству.

Ова година карактеристична је пре свега изналажењем нових могућности проширења производње. У Зарожју је испитивана квалитетност камена „ габро“ која је према оцени  Завода за испитивање материјала  НР Србије раван  шведском дијаболу, познатом  по имену „шведски гранит“. Поред тога, у Зарожју се налази  рудача  хематита  и то са добрим процентом  корисног материјала  ( 45 – 65 одсто).

Налазишта лапорца у Заовинама , оловно – цинкане руде у Рачи, седре – камена у Перућцу и Пепељу – показују да у  привреди Бајине Баште има огромног материјалног потенцијала, само треба наћи могућности да се  тај материјал  експлоатише.

Обзиром на изградњу хидроцентрале у Перућцу постоји потреба и логично оправдање за развијањем  погона  индустрије грађевинског материјала.. Наиме, потребе цемента за градњу централе  су огромне  и рачуница показује  да би се могло  уложити доста  средстава  да се у Заовинама  приступи  изградњи фабрике цемента. Трошкови који би настали  и који ће  бити неминовни  око превоза  цемента  од Поповца до Перућца могли би  да подмире  сигурно потребе  око изградње постројења. Међутим, за истражне радове  у Заовинама  и Зарожју потребно је издвојити најмање  око 50 милиона динара.  Напоредо са овим  формирало би се транспортно  предузеће у Бајиној Башти, а уједно би се отвориле могућности  за проширење капацитета  фабрике олучног црепа у Бајиној Башти. Овим би се решило питање 46 одсто вишка радне снаге  у комуни, а национални доходак  по глави становника повећао би се за два пута.

Припремио: Р.Блануша

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest