ББ времеплов: Јелисавчића кафана у Бајиној Башти

Јелисавчића кафана, данашњи изгледЈелисавчића кафана, данашњи изгледЈелисавчића кафана, данашњи изглед

У Бајиној Башти, у Улици Душана Вишића, преко пута „Катастра“, налази се једна од најстаријих кућа у граду, још увек лепа и добро очувана. Њени садашњи власници су потомци Ивка Милошевића, некада једног од најпознатијих бајинобаштанских адвоката. У левој страни куће сада је адвокатска канцеларија Велимирке Јокић. Кућа је саграђена у последњој четвртини деветнаестог века, њу је, према сачуваним оригиналним документима, држао трговац Јевто Јелисавчић, дошљак из Биоске, по коме је дуго била позната као Јелисавчића кафана.

Кафана је имала веома повољан положај, налазила се на некадашњем „ужичком путу“ који је представљао основну саобраћајницу и осовину око које се развијало насеље са чаршијским језгром. Механа је била прва зграда на коју се наилазило са ужичке стране, што је била и једна од њених главних погодности, јер је прихватала путнике намернике из тог правца.

Пред крај деветнаестог века, када је и варошица била доста развијена у погледу друштвеног, привредног и урбанистичког уређења, у Бајиној Башти се налазило неколико кафана, различитих по величини и типу. Њихови власници су морали да доказују своје способности за бављење механџијским послом, морали су да имају и одговарајући објекат  за који се добијало уверење, односно „кафанско право“. Време изградње као и изражене потребе потенцијалних гостију и повољан положај, определили су, дакле, и Јевту Јелисавчића да сагради механу друмског типа која је уморним путницима решавала проблем смештаја и пружала добре угоститељске услуге.

Почетком седамдесетих година двадесетог века, кафана је променила власника и намену, у њој се од тада налази стан и адвокатска канцеларија Ивка Милошевића. Том приликом су извршене неке функционалне промене које, на сву срећу, нису нарушиле основне типолошке и архитектонске карактеристике ове зграде. Нови власник је поштовао затечено стање иако није био довољно упућен у споменичне вредности своје куће.

Оваква зграда је јединствена у Бајиној Башти, а свакако је ретка и у другим срединама. Та чињеница је утицала и на сачињавање предлога за њено проглашење за непокретно културно добро, који је упућен Скупштини општине Бајина Башта, сходно Закону о заштити културних добара.

О. Додић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest