Бајина Башта:ТОПЛАНА НА БИОМАСУ ОПЕТ АКТУЕЛНА

На последњој седници Општинског већа председница општине Весна Ђурић наговестила је да би топлана на биомасу  могла да се изгради у Бајиној Башти.Трагом те најаве, посетили смо ББ ТЕРМ  и од новоименованог директора Велимира Радовановића затражили потпунију информацију.

-Канцеларија за јавна улагања Републике Србије имала је намеру да издвоји 4 милиона евра за градњу топлане на биомасу у нашем граду. Била је расписана и јавна набавка. Три понуде су приспеле и оне су отворене 6. априла 2020. године. Због пандемије и увођења ванредне ситуације, све је стало. Ми смо 7. априла 2020. године добили обавештење да се поступак обустави – каже Велимир Радовановић.

Велимир Радовановић, директор ББ ТЕРМ-а
Велимир Радовановић, директор ББ ТЕРМ-а

То је тако трајало све до 31 . августа ове године. Тог дана  председница општине Весна Ђурић и Велимир Радовановић били су у Влади Републике Србије  на позив Министарства за рударство и енергетику. На том скупу разматрала се енергетска криза настала дешавањима у Украјини.

–  На састанку сам поменуо пројекат на биомасу за Бајину Башту, рекао да од тога нема ништа и да је све пропало. Добили смо одговор да то није пропало и да ће се о томе још разговарати – вели Радовановић.

Да је градња топлане на био масу опет актуелна, потврдио је државни ревизор који је упутио захтев да Бајина Башта настави са активностима око градње топлане на биомасу.

– Ово је добар знак. Ми ћемо урадити све што је до нас. Свесни смо колико би то значило да се као енергент користи биомаса с обзиром на цене мазута и угља – истиче Радовановић.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest