Бајина Башта: Реконструкција Трга, година трећа, дан 731.

Бајина Башта -Трг ових данаТрг ових данаБајина Башта -Трг ових дана

Данас је неславни “градитељски  јубилеј” –  ушли смо у  годину трећу, а 731. дан ,  толико је, наиме,  протекло времена  од почетка радова на реконструкцији градског трга  у Бајиној Башти.  Наш портал је 19. новембра 2019. године објавио информацију да су тог дана,  Мирко Живановић из фирме Бауесен из Лазаревца, којој су поверени радови, и архитекта Милош Петковић, аутор пројекта, озваничили почетак овог захтевног и обимног посла . – Динамика радова  ће зависити од подземне инфраструктурне мреже, која је велика непознаница, и временских прилика. Kоначан завршетак би требало бити до краја маја 2020. године – изјавио је тада архитекта Петковић.  А радови се отегли, скори  крај им се не види.  Грађани с правом негодују, не само због недопустиве спорости  у градњи,  већ имају и врло критички однос  према промењеном изгледу Трга.Посечена су столетна стабла платана и другог дрвећа,  и сада уместо зеленила доминира сивило бетона.

Бајина Башта-Трг

Бајина Башта-Трг 2

Приликом посете Бајиној Башти 17. августа ове године  председник Србије Александар Вучић, осврнуо се и на градњу Трга .

– Само ти Весна заврши тај градски трг чија градња траје као Скадар на Бојани. То је истина и то вам је тако кад не узмете најбољег извођача. Све отежавајуће околности као што је корона могу да успоре радове два три месеца, али не могу да их успоре годину или две – казао је  тада Вучић  обраћајући се председници  општине.

А није да се баш не зна ко је тај  несолидни извођач, како га је означио председник државе, јер лазаревачка фирма  има градилишта широм наше лепе Србије. „Бауwесен“ је  у периоду од 2014. до краја 2019. године добио  послове вредне близу 7 милиона евра кроз Канцеларију за управљање јавним улагањима.

Овој фирми поверено је укупно 60 пројеката, који укључују пројекте вредности више од 23 милиона евра.

Фирма из Лазаревца била је ангажована или ради и даље на изградњи пасареле која спаја Калемегдан и београдско пристаниште, на радовима Карађорђевој улици и на Булевару патријарха Павла у Београду, као и изградњи дела аутобуске станице на Новом Београду, где је завршетак радова одлаган више од десет пута. Бауwесен гради и ковид болницу у Новом Саду. Тај посао нису добили директно на тендеру већ су ангажовани као подизвођачи.

Р.Б.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest