Бајина Башта: Прекогранична сарадња Горских служби

У Центру за посетиоце НП Тара,15. октобра 2022. године одржана је конференција за медије на којој су представљени досадашњи резултати у реализацији пројекта „ Побољшање  спремности  за интервенције  и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине.“ У име Горске службе спасавања Републике Србије  говорили су Марко Чалија и Ненад Лечић, председник Планинарског клуба Тара Бајина Башта. У име БиХ то су учинили  Џенадин Велаџић из Горске службе спасавања  Сарајевског кантона и Аднан Османовић из исте службе Дистрикта Брчко.

Представници Србије Чалија и Лечић
Представници Србије Марко Чалија и Ненад Лечић
Представници БиХ
Представници БиХ Џенадин Велаџић и Аднан Османовић 

–  Овај пројекат, вредан 375,7  хиљада евра, суфинансира Европска унија. Он се налази  у завршној фази. Као партнер у њему, Планинарски клуб Тара, подигао је на виши ниво спремности један број својих чланова који имају задатак да учествују у акцијама Горске службе спасавања. Набавили смо доста опреме и возило. Они ће нам добро доћи за обуку спасилаца. Били смо на обуци у БиХ, домаћини смо вежбе на језеру Перућац  коју ћемо током викенда  извести заједно са представницима Босне и Херцеговине. Користим прилику да поздравим све учеснике и захвалим НП Тара на сарадњи. Напоменуо бих да у ове активности треба укључити и спортске клубове и неке невладине организације у циљу стварања  већег броја обучених и спремних лица да притекну у помоћ кад је то потребно – каже домаћин конференције за медије Ненад Лечић.

Представници Босне и Херцеговине захвалили су на лепом пријему  и истакли да су и они имали  активности везане за набавку савремене опреме и обучавање спасилаца. Марко Чалија из Горске службе спасавања Републике Србије  нагласио је потребу за превентивним деловањем како би последице непогода биле умањене. Превентивно деловање требало би да нађе место у школама и локалним самоуправама. Чалија се заложио за  много боље опремање Горске службе спасавања.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest