ПК Тара Бајина Башта 01

Планинарски клуб Тара из Бајине Баште изузетно је активан на разним пољима свог деловања. Примерну активност годинама исказује у рекреативним и такмичарским спортским сегментима  па се сврстава у оне препознатљивијим у Републици Србији. Реализација  пројеката такође је једна од карактеристика  бајинобаштанског планинарског клуба на чијем је челу  од фебруара ове године Ненад Лечић.

-Имали смо четири реализована пројекта суфинансирана од стране Министарства одбране  Републике Србије. Захваљујући томе, дошли смо до квалитетне опреме  и уједно стекли нова знања. Било је још неколико мањих пројеката у којима је наш клуб био партнер. Уз редовну активност, настављамо са апликацијама и на међународном нивоу – каже Ненад Лечић.

Тренутно ПК Тара реализује пет пројеката од којих се четири суфинансирају од  Европске уније. Три су  из Еrasmus+sport програма.

 

2 ПК Тара Бајина Башта

 

– Одобрен  нам је пројекат “Green Line of Reconnection” чији је главни циљ поновно повезивање планинарских клубова из бивше Југославије. Партнери су нам ПД “Жељезничар” из Госпића, Хрватска и КПД “Хеј, гремо напреј” из Марибора, Словенија. Тематски смо се везали и за зелену руту стазе Via Dinarica која се протеже од Словеније до Албаније. Тако, поред размене искустава међу водичима и волонтерима, различитих заједничких спортских активности, радимо и на уређењу у маркацији делова Виа Динарике. Обзиром да је пројекат почео у јануару 2020. године, реализацију  је значајно успорила актуелна пандемија, али је продужењем крајњег рока и попуштањем мера за прелазак граница у региону, омогућена успешна реализација свих активности и постизање зацртаних циљева –вели Лечић.

3 ПК Тара Бајина Башта

Од  јануара ове године бајинобаштански планинари започели су реализацију другог Erasmus+ Sport пројекта “She Leads”. ПК “Тара” је носилац пројекта, а партнери су Планинарски савез Србије, АК “Малик” из Каљарија, Италија и КПД “Хеј, гремо напреј” из Марибора, Словенија. На овом пројекту се баве јасно израженим проблемом малог учешћа жена у водичкој популацији. Проблем је значајно израженији у Србији него у Словенији и Италији одакле долазе остале партнерске организације. Кроз размену искустава жена, примера добре водичке праксе, али и кроз избор најбољих кандидаткиња и кроз њихову обуку за стицање лиценце и звања планинског водича. Ради се на постизању боље родне равноправности међу водичком популацијом.

4 ПК Тара Бајина Башта

-Поред два наведена пројекта, у оквиру Erasmus+ Sport програма, учествујемо као партнер на већем пројекту “Sustainability and Environmental Education in Outdoor Sports”. Пројекат се бави одрживошћу и еколошком едукацијом у спортовима у природи на нивоу целе Европе. Партнери долазе из девет европских земаља, носилац је “Leave No Trace Ireland”, а интересантно је напоменути да смо ми једини партнер источно од Минхена. Прва теренска пројектна активност, на којој ће се партнери први пут уживо срести, је планирана управо на планини Тари крајем септембра ове године. – истиче Лечић.

2 ПК Тара Бајина Башта

 

Од 1. јуна ове године започела је и реализација пројекта “Improved Emergency Preparedness & Coordinated Response in Cross-Border Area of Serbia and Bosnia and Herzegovina (CBC -IePCR)” који се суфинансира из IPAII програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина. Носилац је Горска служба спасавања Србије, а партнери су пред ПК Тара ГСС станица Сарајево и ГСС станица Брчко. Циљ пројекта је подизање нивоа сарадње, кадровских и техничких капацитета за реаговање у кризним ситуацијама у пограничном подручју. Предвиђена је набавка разноврсне опреме неопходне за адекватну реакцију у различитим ситуацијама, а велики део активности везаних за различите обуке биће реализован управо на неприступачним теренима Таре и на језерима и речним токовима у општини  Бајина Башта.

5 ПК Тара Бајина Башта

-Пети актуелан пројекат је пројекат “МОСТ” који води Национални парк Тара у сарадњи са ПК Тара и Пећинским парком Грабовача из Перушића у Хрватској. Фокус овог пројекта је на мониторингу нелегалних и неодрживих радњи у заштићеним подручјима, одржавању планинарских стаза и промоцији и презентацији геонаслеђа. Пројекат се спроводи кроз едукативне радионице, теренски рад на стазама и постављање едукативних табли о геонаслеђу у Националном парку Тара – наглашава први човек бајинобаштанских планинара Ненад Лечић.

Све пројектне активности ПК Тара могу се пратити на интернет страници клуба www.planinarskiklubtara.org и на његовим страницама на друштвеним мрежама.

У ПК Тара  кажу да имају преко 100 активних чланова па се, труде да добром расподелом задужења не запоставе примарне активности као што су организације планинарских акција, учешће на првенству Србије у планинском трчању и на трекинг лиги, стручно оспособљавање чланова за различита звања спортских стручњака и стручњака у планинарству.

-Искористио бих прилику да позовем наше суграђане да нам се придруже, пре свега у некој рекреативној активности у природи, а наша врата су свакако отворена и за оне који би се могли пронаћи у реализацији неких будућих пројектних идеја, те постати део нашег пројектног тима – каже на крају разговора Ненад Лечић.

 

М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest