Овако би могао да изгледа део мобилијара у будућем Парку ћирилице

Недавно су одборници СРС Синиша Спасојевић и Иван Марковић покренули занимљиву иницијативу за „именовање и уређење Парка ћирилице у Бајиној Башти“ и предложили да се простор у центру Бајине Баште, у Улици кнеза Милана Обреновића, на делу између главне улице, Зграде Монопола и хотела „Дрина“, инфраструктурно уреди и назове Парк ћирилице. Циљ је, како стоји у њиховом предлогу, да будући парк „буде место где ће кроз одговарајуће идејно решење простора са парковским мобилијаром, инфо-таблама и другим садржајима бити промовисана ћирилица, као и историјски и културни значај чувене рачанске преписивачке школе, која је имала важну улогу у очувању писмености у најтежим временима“.

 

Одборници Синиша Спасојевић и Иван Марковић
Одборници Синиша Спасојевић и Иван Марковић

Скупштина општине је пре две године усвојила Декларацију о заштити и неговању ћирилице, па се тако Бајина Башта обавезала да ћирилицу, као значајан аспект српског националног идентитета, популаризује путем културних манифестација, у јавној комуникацији и кроз финансијске олакшице субјектима који користе ћирилично писмо. Након тога основана је и културна манифестација „Ћирилична баштина“, која се организује сваке године у мају, у време када Српска православна црква обележава дан словенских просветитеља, Светог Ћирила и Методија. Тако је Бајина Башта на српској културној мапи већ препозната као место очувања и промоције српског језика и ћириличног писма.

„Сматрамо да би именовањем наведеног простора Парком ћирилице и осмишљавањем едукативних и занимљивих садржаја наставили даље позиционирање општине као места неговања и промовисања културно-историјских достигнућа нашег народа, а широј јавности бисмо приближили високе домете и значај рачанске преписивачке школе. На овај начин би се уредио и привео намени простор који је неискоришћен и добили бисмо још једну привлачну туристичку локацију у самом центру Бајине Баште“ – истиче се у предлогу одборника Спасојевића и Марковића.

Свакако је важно напоменути да реализација ове занимљиве иницијативе не би много коштала. У буџету општине већ постоје предвиђена средства за уређење простора у центру града. Цео простор са мобилијаром у облику ћириличних слова, пригодних цитата и слично, лако би могли да осмисле и уреде дизајнери. Тако би Бајина Башта добила још једну „туристичку тачку“ по којој би била препознатљива.

О. Додић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − један =

Pin It on Pinterest