Бајина Башта: Општина и Црква славе заједно

ByББ ГЛАС

14. мај 2024.
Протојереј Владимир Малешевић и председница Општине Весна Ђурић

На иницијативу одборника Синише Спасојевића, општина Бајина Башта добила је своју славу. Комисија састављена од представника општине и цркве предложила је да то буде празник Пренос моштију Светог Саве српског 19. маја. Ова слава је уједно и слава новосаграђеног храма Светог Саве у Бајиној Башти. Поводом предстојеће славе, данас ( 14. маја) одржана је конференција за медије у цркви Светог Саве уз учешће домаћина славе, председнице општине Весне Ђурић, и протојереја Владимира Васиљевића и Владимира Малешевића.

Црква Свети Сава

– Драго нам је да је општина усвојила одлуку па смо добили своју славу. Ово нам је прва година када општина слави. Надамо се да ће бити све  како смо планирали. Има овде пуно симболике. Црква се налази у Светосавској улици, у близини је ОШ „ Свети Сава“. Слава је у недељу 19. маја, а дан пре тога  биће одржана  свечана литија улицама града и приређен културно- уметнички програм. Културно- уметнички програм биће изведен и на дан славе- рекла је председница општина Бајина Башта Весна Ђурић и нагласила да ће о црквеном програму више рећи протојереј Владимир Малешевић.

Протојереј Владимир Малешевић и председница Општине Весна Ђурић

-У славу Бога и нашег духовног оца Светог Саве, првог архиепископа српских земаља, припремамо овај храм за службену употребу и храмовну и општинску славу. У суботу 18. маја  у 16 часова почеће  празнично вечерње богослужење, а у 17 часова кренуће  свечана литија улицама града. На дан славе у 9 часова  одржаће се Света Архијерејска литургија и ломљење славског колача. Слава ће се завршити  културно -уметничким програмом ,књижевном вечери и пројекцијом филма. Посебно нам је драго што ће на литургији и слави бити Епископ жички отац Јустин – рекао је протојереј Владимир Малешевић.

У културно- уметничком програму  током два дана учествоваће глумац Аврам Цветковић, Нина Павловић, Јован Јаковљевић , књижевник Драган Јеумовић, културно уметничка друштва „Јелек“ и „ Миленко Топаловић“.

Текст и фото: М. Андрић

ЗАХВАЛНОСТ ОПШТИНИ И ПРИЛОЖНИЦИМА

-Хвала општини која од самог почетка градње храма обилато помаже. Хвала  свим приложницима и донаторима, целом верном народу. Сви су они препознали потребу да помогну изградњу овог светог храма.- истакао је отац Владимир Малешевић.  У току су радови на постављању мермерног пода у олтарском делу цркве. Мермер је допремљен из Италије и првокласног је квалитета.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest