БАЈИНА БАШТА: Лиценца за Удружење геренто-домаћица „Безбрижни дани”

 

 

ВЕЛИКЕ ПОТРЕБЕ ЗА ПРУЖАЊЕ ГЕРЕНТОЛОШКИХ УСЛУГА

 

У овом тренутку четири геренто-домаћице опслужују 23 корисника њихових услуга на ужем подручју Бајине Баште- истиче Снежана Јелић, председник и координатор Удружења

СНЕЖАНА ЈЕЛИЋ

 

Половином маја ове године Удружење геренто-домаћица „Безбрижни дани“ из Бајине Баште, основано пре скоро две године, добило је лиценцу а већ 1. јуна званично отпочело са радом.

Пружањем герентолошких услуга које обухвата бригу о старим и беспомоћним лицима и помоћ у кући, до скора се бавио Центар за социјални рад који је и покренуо иницијативу и подстакао геренто-домаћице да оснују своје удружење. У овом тренутку, како истиче Снежана Јелић, председник и координатор Удружења, четири геренто-домаћице опслужују 23 корисника њихових услуга на ужем подручју Бајине Баште. Има, међутим, потребе и за проширењем услуга јер потенцијалних корисника има далеко више, не само у граду већ и у селима. До њих се за сада не може стићи, јер Удружење нема своје теренско возило. Наравно, стварање услова за проширење услуга  како би био обухваћен што већи број корисника биће приоритет у даљим плановима. Очекује се и подршка локалне заједнице и ресорног Министарства за рад и социјалну политику.

–  Корисници наших услуга се обраћају Центру за социјални рад, а Центар их упућује нама и од тог тренутка они постају наша брига – каже Снежана Јелић – Наша основна делатност је помоћ у кући, брига о старим лицима, обезбеђивање хране, лаких оброка и освежавајућих напитака, помоћ при исхрани, одржавање личне хигијене и хигијене становања. Наше геренто-домаћице, уколико је то потребно, помажу и при облачењу, умивању и купању корисника, помажу и при чишћењу и загревању просторија. Њихов посао је изузетно тежак, али и хуман и одговоран.

Иначе, све геренто-домаћице поседују потребне сертификате за вршење герентолошких услуга. Кроз обуку је прошло 15 геренто-домаћица. Четири су за сада на свакодневном послу, а остале чекају свој ангажман када то буде потребно.

 

                                                                                                 О. Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

пет × 4 =

Pin It on Pinterest