9. Сретењски сусрети у Рогачици: Костојевићи, Јакаљ и Злодол најбољи

Вође три најбоље МЗ са председником општине Филиповићем

 

На деветим Сретењским сусретима у Рогачици, који се традиционалнодржавају на Дан државности Републике Србије, окупили су се представници осам села са подручја општине Бајина Башта. Они су у вишесатном програму, у пуној сали Дома културе, показали део изворног народног стваралашта из области песме, музике и фолклора. Организатор манифестације била је Месна заједница Рогачица, њена изворна певачка група Сложна браћа  и Установа Култура под покровитељством општине Бајина Башта.

Dom je bio pun
Дом је био пун

Стручни жири из Љубовије у саставу: Мирослав Младеновић, председник,  Југослав Тријић, Владица Јоковић, за свеукупног победника прогласио је програм кога је приказала Месна заједница Костојевићи. То село вишеструки је победник  Сретењских сусрета.

МЗ Костојевићи свеукупни победник
МЗ Костојевићи свеукупни победник

-Задовољни смо победом, али могу вам рећи да је све теже и теже окупити се и доћи јер младе ово више не интересује. Ја сам у мојој екипи најмлађи, а скоро ми је 60 година. Мора се урадити нешто да се млади стимулишу. Ја сам и прошле године рекао да треба неко од надлежних, почев од општине и Установе Култура , да помогне са скромних средствима како би се припремио програм и дошло на манифестацију. Тада би се и млади више укључивали. Евидентно је да су програми из године у годину све оскуднији. Ове године они су се практично претворили у певање мушких и женских група- рекао је председник МЗ Костојевићи Слободан Митровић.

Друго место МЗ Јакаљ
Друго место МЗ Јакаљ
МЗ Злодол припало треће место
МЗ Злодол припало треће место
Nagrade za najizvorniji program
Награде за најизворнији програм

Друго место припало је Месној заједници Јакаљ, а треће Месној заједници Злодол. Прво место за изворност освојила је Пилица, а друго Злодол.

Девете  Сретењске сусрете отворио је председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић. Он је присутнима упутио честитку поводом Дана држаности Србије и нагласио да та манифестација исказује  јединство којим се чува традиција и културна баштина села без кога нема ни града. Председник Филиповић је захвалио свим учесницима и рекао да су сви они победници, да је од победе важније учествовти и тако допринети очувању изворног сеоског стваралаштва.

У уводном делу програма ван конкуренције по две песме отпевале су групе Сложна браћа  из Рогачице, Кадињача из Буара и Српски божур из Рибашевине. Коло је одсвирао трубачки оркестар Петра Милићевића из Костојевића, а  хармоникашко умеће показао је најмлађи учесник Огњен Јевтић из Бајине Баште.

Такмичарски део програма почео је наступом Месне заједнице Љештаснко коју су представљали Светозар Алексић Ђуро са шаљивом песмом и инструменталиста на двојницама и фрули Крстивоје Средојевић. Потом се представлила Пилица са фолклором, мушком певачком групом, фрулашем и соло певањем. Уследио је наступ МЗ Костојевићи. Она је имала и најразноврснији програм, од трубача, здравичара, фолклора,  до мушке, женске, мешовите певачке групе, соло песме, песме из вика, хармоникашког оркестра и фрулаша. Солотуша је наступила са мушком и женском певачком групом. У дружини из Злодола биле су такође мушка и женска певачка група,  женски дует, солисти. Исти садржај имао је Јакаљ са додатком песме из вика. После неколико година поново се појавила Месна зејдиница Пашина Раван. Имала је само мушку певачку групу и хармоникашки дует. Програм је завршен наступом мушке певачке групе из Пепеља.

Док је жири већао, у ревијалном делу певале су три певачке групе из Ивањице, Беле раде, Оморика и  Моравички жубор.

 

НАЈБОЉИ ПО КАТЕГОРИЈАМА

Мушка певачка група : Солотуша, Пилица, Пашина Раван

Женска певачка група: Солотуша, Костојевићи, Злодол

Мешовита певачка група: Солотуша, Костојевићи, Злодол

Соло певање: Јакаљ, Пилица, Костојевићи

Дуетско певање: Костојевићи, Јакаљ, Злодол

Певање из вика:  Јакаљ, Костојевићи

Трубачки оркестар: Костојевићи

Здравичар: Костојевићи, Љештанско

Фолклор: Пилица, Костојевићи

Појединачни инструменти: Љештанско, Пилица

Други оркестри:  Костојевићи

МОРАМО САЧУВАТИ БАШТИНУ

Награде најбољима, као и захвалнице за учешће месним заједницама, уручио је председник општине Радомир Филиповић.

–  Ово је јако битно за нас и сви заједно морамо учинити више да, за времена и генерације које долазе, сачувамо богату културно- забавну баштину села. Можда би требало применити некадашњи систем да се одржавају предтакмичење па да у Градској сали буде финални део Сусрета села. Сретењски сусрети имају своју драж и симболику. Рогачица је средиште за више села-казао је председник Филиповић.

ПОЗДРАВ ОД БЛАГОЈИЦЕ

Благојица Ристић из Раче био је више пута учесник Сретењских сусрета. Ове године није могао доћи из здравствених разлога па је послао поздрав путем ББ гласа.

– Поздрављам жири  и његовог члана Југослава, новинара Блица, кад дају оцене нека се не гица. Све Рогачичане поздрављају моји гушави Рачани, нека вас кмет Бојан од сваке напасти брани. Поздрав и од мене из трокраке Раче, живели Сретењски сусрети нека наставе још боље и јаче.

 

          Текст и фото: М.Андрић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

четири × 2 =

Pin It on Pinterest