Осма седница СО Бајина Башта

Одборници Скупштине општине Бајина Башта на 8.седници, одржаној 26. новембра, усвојили су Одлуку о изради Плана развоја општине Бајина Башта за период 2022-2029. година.

8. sednica SO (3)

-Циљ израде Плана  је дефинисање визије одрживог развоја општине ,одређивање потенцијалних предности и развојних праваца општине и одговарајућих мера заснованих на унапређивању свеобухватног квалитета  живота грађана, подстицање убрзаног економског развоја, планско  и рационално  коришћење  природних ресурса и простора  уз очување природног  и културног наслеђа , обезбеђивање социјалног напретка и смањење сиромаштва, пружање квалитетног образовања, здравствене заштите, социјалне и територијалне кохезије  у сигурном друштву  поштујући различитости и пружајући  основна права , укључујући  право  и једнаке могућности за све- каже Весна Ђурић, председница општине.

Она наглашава  да су Планом дефинисане приоритетне области , туризам,  економски развој, друштвени  развој,  заштита животне средине  и инфраструктурни развој. Усвојеном Одлуком прецизирано је да председник општине Бајина Башта именује  Комисију за  координацију  и израду Плана развоја  општине Бајина Башта  за период од 2022. до 2029. године и радне групе за  приоритетне области. Рок за израду  Плана је 12 месеци  од доношења Одлуке о његовој изради.

ВУЧИЋЕВА ОБЕЋАЊА СЕ ИСПУЊАВАЈУ

Весна Ђурић

Приликом  посете Бајиној Башти председник  Србије  Александар Вучић обећао је  помоћ у решавању проблема који су од изузетног значаја за бајинобаштанску општину ,али и цело Подриње, па и шире.

– Са задовољством могу да кажем да се председникова обећања увелико испуњавају. Готово свакодневно раде се послови око тунела Кадињача како би радови могли да почну на пролеће. Од обећања за разрешење електро проблема 85 посто већ је санирано. Остаје да се реши проблем са трафо станицом у Пилици. У току су радови на повезивању Митровца са Мокром Гором, самим тим и са Вишеградом, што је врло важно за развој туризма. Део пута Косјерић- Бајина Башта  на нашем подручју  у Јакљу  радиће се такође на пролеће. За аутоматизацију водовода и реконструкцију  водоводне мреже ми смо определили по пет милиона динара. Канцеларија за јавна улагања помоћи ће аутоматизацију водовода са 300 хиљада евра, а реконструкцију са 1,7 милиона евра. Наше учешће биће 20 милиона динара за изградњу још једног базена за воду на Глишином брду. Канцеларија за јавна улагања Републике Србије помоћи ће нам да добијемо четири пречистача за отпадне воде. Наредних година можемо очекивати и градњу фабрике воде чиме би трајно решили питање снабдевања грађана водом за пиће. На пролеће почеће послови на даљој градњи тротоара  од Бајине Баште до Перућца – рекла је председница општине Весна Ђурић  приликом обраћања медијима по завршетку седнице Скупштине општине.

ВРАЋАЊЕ СПОМЕНИКА НА ТРГ

Одборник Видан Петровић на једној од ранијих седница Скупштине општине поставио је одборничко питање које се односи  на уклањање споменика са Трга „ Душана Јерковић“.  У одговору, кога је потписала председница општине Весна Ђурић, каже се:

-Споменици са Трга нису уклоњени , већ само привремено склоњени  у пословне просторије ЈКП „ 12. септембар“  Бајина Башта ради  заштите од оштећења  приликом реконструкције Трга.  Споменици се не могу уклањати , нити се други могу постављати  без консултације  са Заводом за заштиту споменика  културе Краљево,  који поступак ће битио испоштован и при враћању  привремено склоњених споменика  због реконструкције Трга.

ИМЕНОВАЊА

Скупштина општине именовала је за чланове Управног одбора Предшколске установе Невен Бајина Башта Светлану Живановић и Наталију Штулић представнике родитеља. Они су дошли на место Марине Негић и Ведрана Марковића којима је  је престао  основ по коме су именовани.

8. sednica SO --

ЗА ТРЕЋЕ ДЕТЕ БЕСПЛАТАН ВРТИЋ

Одборници су похвалили предлог да се од идуће шкоске године породице ђака првака помогну са 10 хиљада динара  на име куповине уџбеника.  То је први пут да тако нешто чини локална самоуправа.  Одборник Александар Аксентијевић заложио се да та једнократна помоћ износи 20 хиљада динара. Председница општине Весна Ђурић најавила је промену у добијању бесплатних места у Предшколској установи  Невен. Сада је на снази одлука по којој  једно бесплатно место добија породица ако има троје деце у тој установи. Она је дала предлог да  право на једно  бесплатно коришћење услуга вртића Невен добију све породице које имају троје и више деце, без обзира колико их иде у вртић.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest