6. седница СО – ББ ТЕРМ ЗА ТОПЛАНУ ТРАЖИ ЈАВНОГ ПАРТНЕРА

Detalj sa 6. sednice SODetalj sa 6. sednice SO

Доношење Одлуке о покретању поступка за реализацију  јавног-приватног партнерства, без елемената концесије, за реконструкцију  система  даљинског  грејања уз уговорну испоруку топлотне енергије из биомасе  била је тачка дневног реда 6. седнице Скупштине општине Бајина Башта, одржане 14. јула, о којој се највише дискутовало.  Речено је да су ранији покушаји решавања грејања, чиме се бави ЈП ББ ТЕРМ, нису били успешни. Првобитна идеја је била да се оснивач тог јавног предузећа општина Бајина Башта задужи кредитом, потом је из Канцеларије за јавна улагања стигла вест да су одобрена републичка средства, на крају је Влада Републике Србије, под чијим је патронатом Канцеларија за јавна улагања, одлучила да  ЈП ББ ТЕРМ започне процес јавног партнерства.

Младен Лукић и Радован Кремић
Радован Кремић и Младен Лукић

Директор ЈП  ББ ТЕРМ Предраг Анђић изнео је неопходност ступања у партнерске односе јер предузеће не може да послује позитивно у садашњим условима који се односе на цену енергената и цену испоручене топлотне енергије. Ступањем у партнерски однос, ББ ТЕРМ би се бринуо о дистрибуцији и наплати топлотне енергије док би партнер уложио средства за реконструкцију система и био масу као енергента.

-За реализацију пројекта  јавно-приватног партнерства  ЈП ББ ТЕРМ  и општина  Бајина Башта  не треба да издвоје  никаква буџетска средства  у изворе топлотне енергије јер би  финансирање  целокупне инвестиције  била обавеза  заинтересованог приватног партнера.  Заинтересовани  приватни партнер  би такође прихватио све техничке и финансијске ризике пројекта и гарантовао  стабилну производњу топлоте за потребе  свих прикључених корисника кроз уговорни период  од оптималних 30 година. То подразумева замену  постојећих котларница  на мазут и угаљ и коришћење дрвне сечке као енергента. Наше предузеће и општина порадиће на обнови постојеће дотрајале мреже – рекао је, између осталог, Предраг Анђић.

Одборник Српске радикалне странке Жељко Јовановић сматрао је да је све ово исхитрено, а његов страначки колега Иван Марковић затражио је да се ова тачка дневног реда не усвоји и одложи за касније. Ипак, великом већином гласова  одборници су подржали  покретање поступка за реализацију пројекта  јавно приватног партнерства. Уједно је  именован стручни тим  који ће се о томе бринути.  У њему су Велимир Радовановић, Слађана Јокић Станић, Бојан Нешковић, Дејан Јовичић, Милан Злопорубовић, Жељко Јовановић . Скупштина је усвојила  одлуку о изгледу  грба и заставе општине Бајина Башта на чији рачун је изрекла похвале др Лидија Шарац. Начелница Општинске управе Зорка Радојичић упознала је одборнике  са Одлуком о  о приступању  изради плана  детаљне  регулације  за уређење  приобаља  хидроакумулације Заовине. Она је образложила и  Одлуку о изради стратешке процене  утицаја  на животну средину тог плана.

На овој седници донета је одлука да се у насељу Баре у Месној заједници Бајина Башта да на коришћење површина од 2,5 ари која ће се употребити за мало игралиште намењено деци. Усвојена је и Одлука о додели награда  и других јавних признања  поводом Дана општине Бајина Башта.

Седница СО завршена је постављањем одборничких питања. Било их је пуно. Одборници су питали шта је са расветом у Бајиној Башти,  зашто се јавља несташица струје у Љештанском  и Костојевићима, шта је са купалиштем на Рачи и понтонском плажом у Перућцу, да ли  је пропао  договор о градњи базена  у Задружним ливадама, хоће ли се коначно довршити пут који спаја општину Косјерић и Бајину Башту.

Весна Ђурић: СТАБИЛАН БУЏЕТ

Весна Ђурић

 

Скупштина је усвојила  први ребаланс општинског буџета Разлог за то је увећање средстава за око 72 милиона динара. Детаље око прилива средстава и утрошка детаљно је образложила председница општине Весна Ђурић. Она је нагласила да је буџет стабилан и да вероватно  у овој години неће бити више његовог ребаланса. Добро урађен ребаланс буџета похвалили су одборници Иван Марковић,  Александар Аксентијевић,  др Лидија Шарац  и Недељко Ракић.

ПЕТАР ПЕТРОВИЋ ПОМОЋНИК ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ

Petar petrovic (1)

Петар Петровић одборник из колације СПС-ЈС дао је оставку на дужност одборника. Он је именован за помоћника председника општине за инвестиције.

Жељко Јовановић, нови одборник
Жељко Јовановић

На овој седници потврђен је одборнички  мандат Жељку Јовановићу из Српске радикалне странке. Он долази на место Синише Спасојевића који је поднео оставку на одборничку дужност.

Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest