29. Дринска регата: Величанствен провод на дринским таласима

Regata 01Regata 01

Годину пре напуњене три деценије постојања, Дринска регата „Бајина Башта 2023.“ је потврдила да је ненадмашна кад су у питању манифестације на води  у Србији, али и на балканским, по многима, и на европским просторима. У пет дана трајања, од 19- 23.јула, са богатим садржајем, пети дан је намењен сумирању базара и резултата  регате, централно место припада 22.јулу. Тако је било и ове године. Огромна река возила натоварених свакојаким пловилима, најчешће чамцима десеткама, журила је дан раније ка стартном месту у Перућцу испод бране Хидроелектране Бајина Башта  у жељи да заузме место одакле ће кренути ка 25 километара удаљеном циљу на ушћу речице Рогачице у Дрину. Прави кркљанац настао је стартног дана регате.  Хиљаде регаташа из Србије и из иностранства хитало је ка Перућцу. Процењује се да их је било преко 20 хиљада.

Regata 6, Milan Djuric
Милан Ђурић дао знак за старт регате

Спуст је почео тачно у 11 часова. Регаташе је поздравио и дао знак за кретање  огромног каравана пловила, на чијем челу је било осам сплавова, Милан Ђурић, директор ТО Тара-Дрина. Регата се одржава у част дринских сплавара који су некад грађу са Таре сплавовима транспортовали до Београда па и даље.

-Учесник сам регате преко 20 година. У последњих седам година  гости су ми моји пријатељи из Београда, Требиња, Панчева и Ваљева. Имали смо величанствен провод на Дрини – каже Бајинобаштанин Мишо Јевремовић. Трећи пут на овој регати била је екипа из Борче.  – Осетили смо лепоту  Дрине и то је разлог што смо опет дошли. Тако ће бити, Боже здравља, и наредних година – истиче вођа екипе Драшко Милутиновић.

Regata 12, druzina Mise Jevremovica
Дружина Мише Јевремовића
Regata 3, ekipa iz Nove Gorice
Гости из Словеније, дружина из Нове Горице

Из Словеније најбројнија дружина била је она пристигла из Нове Горице. -Били смо прошле године и одлично се провели. И сад је било фантастично. Ово је нешто невиђено на води. Мислим да у Европи нема овакве велике и квалитетне манифестације – вели  вођа екипе  Зајан Боштар.  Регату у завичају не пропуштају  ни Београђани, родом из Рогачице, браћа Дејан и Љубан Читаковић, власници престижне фирме Арпел. Они имају свој сплав са најјачим озвучењем и права су атракција.- Са нашим пријатељима на сплаву смо сваке године. Овај пут  придружио нам се и Ђорђе Лазић, некадашњи фудбалер Партизана. Пуно је пријатеља који би желели да буду са нама па размишљамо да направио  још један сплав за идућу годину – каже Љубан Читаковић.

Regata 4, druzina Arpel
Дружина АРПЕЛ
Regata 5, druzina Ivana Jevtica
Дружина Ивана Јевтића
Дружина из Борче
Дружина из Борче

Regata 10

Иван Јевтић из Бајине Баште, са двојицом младића из Солотуше,  Матејом Рогићем и  Миленком Стаменићем био је на стартном месту већ у 8 часова. Време до кретања регате провео је у припремању специјалитета са роштиља. Део програма одвијао се  на Тргу Душана Јерковића. Ту је уприличен сајам сувенира, домаће радиности, меда и ракије. Одржана је и дечја представа која је била одлично посећена. На истом месту своју презентацију везану за саобраћај имао је и Савет за безбедност саобраћаја општине Бајина Башта и Полицијска станица.

Пчеларски производи Данијела Марјановића
Пчеларски производи Данијела Марјановића

-Ја сам се на сајму појавио са медом и лепо прошао. Ове године интерес за мед био је знатно бољи у односу на раније године. Можда је томе допринела и слаба паша па је принос  по кошници мали или никакав. Многи су пожурили да купе мед док му је цена непромењена и износи 1.200 динара  по килограму – каже Данијел Марјановић, професионални пчелар из Бајине Баште.

Текст и фото: М.Андрић

МОСТ ФЕСТ

Сваке године хиљаде људи окупља се на МОСТ ФЕСТУ, музичком фестивалу на излетишту Рача. Овај пут забављаће  их познате групе Ван Гог и Неверне бебе.  Музички програм  употпуњен је трећег дана регате  када су на истом месту одржани, добро посећени, концерти Саше Матића и Пеђе Јовановића.

СА КОНЦЕРТА САШЕ МАТИЋА
СА КОНЦЕРТА САШЕ МАТИЋА

РИБЉА ЧОРБА У ПЕРУЋЦУ

Перућац - Рибља чорба

Један од садржаја регате је такмичење у припремању рибље чорбе  поред речице Врело у Перућцу. Осим бројних такмичарских екипа, било их је 44, такмичење  е пратио и велики број грађана. Жири је имао доста посла док је установио која је чорба била најбоља. Победу је однела дружина Бесеровци.

РЕЧ  ОРГАНИЗАТОРА

– Организатор  29. Дринске регате „ Бајина Башта 2023“ била је наша Туристичка организација  Тара-Дрина уз подршку општине Бајина Башта и Министарства за туризам. Драго нам је што увек постоји велики интерес за ову манифестацију. Рачунамо да током четири дана трајања регата окупи око 130 хиљада посетилаца, што је десетак пута више од броја становника Бајине Баште. Трудимо се да све протекне без већих проблема. Највише пажње посвећујемо безбедности регаташа док су на води. У ту сврху ангажовали смо бројне екипе сдпасилаца, ронилаца, жардармерије  и медицинара- каже Милан Ђурић, директор ТО Тара-Дрина.

НОВИ САДРЖАЈИ

У ТО Тара –Дрина труде се да регата добије нове садржаје. Ове године  придодата су још два.

-Уређена је Сплаварска пећина, око ње пешачка стаза, постављене су и клупе. Пећина на обали Дрине некад је служила сплаварима да се ту склоне од лошег времена. Сад је занимљива туристичка тачка и још једна симболична веза древних сплавара и ове манифестације на води.Она је доступна посетиоцима. Новина је и одржавање дводневног новог фестивала Mashup у Спортском вентру у Лугу- каже Синиша Спасојевић, заменик директора  ТО Тара-Дрина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest