Седница ОВ 21.

Јавна расправа о нацрту Плана јавних инвестиција општине Бајина Башта за 2024. годину трајала је од  27. септембра до 10. октобра. Захтеве су упутили  станари из Улице Јована Јовановића Змаја, Савет Месне заједнице Бајина Башта, Месни одбор  Удружења пензионера из Костојевића и Савет Месне заједнице Растиште. Станари из поменуте улице  предлажу да у план јавних  инвестиција уврсти део те улице која  иде поред нове Зарићеве зграде. Савет МЗ Бајина Башта  доставио је  седам захтева који се односе на измештање претоварне станице  за отпад из круга ЈКП 12. септембар, одређивање и уређење  локације новог гробља,  реконструкцију Светосавске улице, Улице Будимира Јелисавчића,  изградњу отвореног базена или аква парка, измештање полигона за обуку возача и изградњу монтажних  паркинг места  уз уређење постојећих.

Захтев из Костојевића  је да се  настави са постављањем јавне расвете на путу за Варду до раскрснице за Јеловик, реновирају канцеларијске просторије  МЗ Костојевићи и реши одвођење кишнице на Главној улици. Предлози из Растишта односе се на изградњу водовода-  каптаже „Будалица“ за потребе 47 домаћинстава, заврши пут поред језера Перућац у дужини од 600 метара, изгради репетитор за мобилну телефонију и наставак оптичког кабла и кабла за струју заједно са Електропривредом Србије.

Весна Ђурић, председница Општине и ОВ
Весна Ђурић, председница Општине и ОВ

Интерес за усмену јавну расправу није био велики. Учешће је узело свега  шест грађана. Одељење за  инвестиције  и грађевинске послове  дало је предлог за неколико имена  у Плану  инвестиција за 2024. годину.

Већници су разматрали и усвојили  Одлуку о  утврђивању  просечних цена квадратног метра  непокретности  за утврђивање пореза  на имовину  за 2024. годину  на територији општине Бајина Башта. Просечна цена квадратног метра  непокретности  за грађевинско земљиште у првој и другој зони износи  1.662 динара, а у трећој  895 динара. За пољопривредно земљиште  у прве две зоне је 1.638 динара, у трећој 120. Цена за шумско земљиште  у другој и трећој зони је 147 динара. За друго земљиште  у прве две зоне је  985 динара, у трећој 72. Квадратни метар за станове у прве две зоне је 92.870 динара а,у трећој 66.609. У кућама за становање  у прве две зоне је 44.014 динара, у трећој 29.576 динара. Цена квадрата у пословним зградама надземним и подземним грађевинским  објектима који служе  за обављање делатности у првој и другој зони је 102.951 динар, у трећој 38.093. За гараже и помоћне објекте цена је 24.796 динара у прве две зоне, у трећој 10.369.

Центру за  социјални рад Општинско веће доделио је стан од 20 квадрата за коришћење без накнаде. Усвојен је предлог Плана рада зимске службе за сезону 2023/24. година као и Програм  подршке за спровођење  пољопривредне политике и политике руралног развоја  за општину Бајина Башта  за 2023. Прихваћени су захтеви 15 домаћинстава за накнаду штете на стадима оваца насталу од паса непознатих власника.

БИБЛИОТЕКА ДОБИЈА ДИРЕКТОРА

Већници су потврдили решење о престанку мандата вршиоца дужности  директора  Народне библиотеке „ Милош Требињац“ Ради Сарић и прихватили предлог Управног одбора те установе да се за директора  а наредне четири године именује Лепосава Петковић, дипломирани економиста. Она је била једини кандидат пошто је Рада Сарић повукла своју пријаву на конкурс. Лепосава Петковић је из реда запослених у Народној библиотеци „ Милош Требињац“.

Текст и фото : М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest