17. СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

На 17. седници Општинског већа, одржаној 19. новембра , већници су разматрали 20 тачки дневног реда. Највише времена већници су утрошили  приликом утврђивања  предлога  Плана јавних инвестиција за 2022. годину.

-Ми смо на прошлој седници Општинског већа разматрали нацрт тог плана.  Потом је он упућен на јавну расправу  на којој су грађани  допунили понуђени план. Сада смо  га утврдили  и он ће се наћи пред одборницима Скупштине општине на идућој седници. За инвестиције смо определили 340 милиона динара. На предлог заменика председника општине Радомира Филиповића у план смо уврстили  израду Генералног пројекта са студијом изводљивости за градњу гондоле која ће повезивати Перућац са Митровцем на Тари. Оцењено је да би ,уз тунел Кадињача, гондола допринела  снажнијем развоју туризма у нашој општин – истиче председница Весна Ђурић. Он је казала да је у план унета и градња излетишта на Рачи. Стручњаци Института за воде „Јарослав Черни“ су долазили  да узму потребне податке за пројекат. У прввој фази извршиће се експропријација потребног земљишта, у другој изместиће се део корита речице Раче, а у трећој радиће се на стављању у функцију купалишта. Планом је предвиђено асфалтирање улица , градња тротоара,  полигона за обуку возача,  једног великог базена за воду, инсталирање јавне расвете  у Рачанској Шљивовици , санација топловода и спајање котларница, радови на зради Вртића Невен, радови на подизању спрата не делу општинске зграде што ће омогућити да све службе буду на једном месту . Ово је само део планираних  инвестиција за идућу годину.

Једна од тачки односила се на Одлуку о утврђивању  просечних цена  квадратног метра непокретности  за утврђивање  пореза на имовину за 2022. годину на територији општине Бајина Башта.

-На подручју наше општине  имамо три зоне за утврђивање  пореза на имовину.  Оне су утврђене на основу  комуналне опремљености и опремљености  јавним објектима, саобраћајној повезаности са  централним деловима општине, са радним зонама  и другим садржајима у насељу. Утврдили смо да просечна цена квадратног метра  непокретности  за утврђивање  пореза на имовину у 2022. години  износи  за грађевинско земљиште у првој зони 1.382 динара, у другој исто толико, а у трећој 584 динара. Пољопривредно земљиште у првој и другој зони  је 1.064, а  у трећој 77 динара.  У односу на текућу годину цене ду увећане за око 10 процената. – каже председница општине Весна Ђурић.

Просечна цена квадратног метра за шумско земљиште у другој и трећој зони је 94 динара. За друго земљиште у  првој и другој зоини је 638, у трећој 46 динара. Квадрат  простора у становима  у свим зонама је исти, 68.708 динара. У кућама за становање  у првој и другој зони је  8.524, у трећој  19.629 динара.  У пословним зградама и  другим грађевинским објектима који служе за  обављање делатности цена квадратног метра је 58.531 динара у све три зоне У гаражама и помоћним објектима она је 15.964 динара у прве две зоне , у трећој је  5.039 динара.  Донета је Одлука о коефицијентима за утврђивање  пореза  на имовину за непокретности  обвезника  који воде  пословне књиге са просечним ценама  одговарајућих непокретности  у 2022. години.  За прву зону коефицијенат је 1, за другу 0,8, за трећу  0,4.

ОПШТИНСКО ВЕЋЕ, 17. СЕДНИЦА

На овој седници  усвојена је Одлука о додели једнократне новчане помоћи  породици  ученика  првог разреда основне школе. Право на ту једнократну помоћ од 10 хиљада динара по ученику имаће  породице деце  уписане у први разред  основних школа на подручју општине Бајина Башта. Средства  ће бити обезбеђена у општинском буџету за сваку календарску годину.Примена ће почети од наредне школске године.

Већници су донели одлику да се приступи давању у закуп јавне површине   паркинг полигона за обуку возача чија површина износи 0.24,76 хектара . Давање  у закуп извршиће се  путем јавног надметања по почетном месечном износу закупнине  од 16.262,18 динара.У комисији за спровођење поступка су Зорка Радојичић, председница комисије и чланови  Сузана Тадић и Александар Марковић.

Усвојен је План рада  зимске службе у сезони 2021/2022. години и Одлука  о локалним административним таксама. Одлука о техничком регулисању саобраћаја  у насељеним местима одложена је за наредну седницу.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest