Министар Ратко Дмитровић у посети Бајиној Башти

Ministar 2Министра Дмитровића поздравила је председница општине Весна ЂурићMinistar 2

Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Радомир Ратко Дмитровић са сарадницима посетио је 12. фебруара општину Бајина Башта. Била је то његова прва од планираних 150 посета некој од  општини у Србији. Министра Дмитровића дочекала је председница општине Бајина Башта Весна Ђурић са замеником председника  Скупштине општине Радованом Кремићем и  в.д начелника Општинске управе Александром Ковачки.

Разговори у општини
Разговори у општини

О циљу посете Бајиној Башти министар Ратко Дмитровић је рекао:

-Ми смо дошли с намером да видимо које су то стратешке тачке на локалу, шта можемо ми да учинимо а да то није давање новца. За то су задужени други,  за прво, друго, треће дете. То се ради са позиције других министарстава и адреса. Ми смо ту да видимо шта можемо да учинимо за одређено време  у овом послу који не даје резултат преко ноћи, за месец или два , већ за неколико година. Ту смо да сагледамо шта може да се уради на побољшању услова на локалу у циљу стимулације младих људи, младих брачних парова, да изађу из урбаних делова и иду према руралним срединама,  да могу да се баве  туризмом,  мануфактурним пословима, сточарством, воћарством, нечим у чему би уживали и живели јако добро. То је нова стратегија Владе и државе Србије да с , где год је могуће, створе услови за поправљање демографске слике. Подсетио бих да Србија сваке године губи знатан број становништва. Лане је изгубљен град величине Шапца од 44 хиљаде становника. Толико је било више умрлих у односу на новорођене. Анализе кажу да  ће  Србија за 50 година, уколико се на заустави  такво стање, имати свега четири милиона становника. Због тога је демографија питање свих питања.

Председница општине Весна Ђурић са сарадницима упознала је министра Дмитровића  о неким конкретним активностима које су предузете како би се зауставио демографски пад. Оне су везане за помоћ мајкама за рођење првог, другог и трећег детета, обезбеђење превоза за ђаке, стимулацију младих брачних парова , обезбеђење субвенција…

У посети Центру за социјални рад
У посети Центру за социјални рад

-Посета министра Дмитровића нашој општини је од изузетног значаја. Као што се зна, наша општина је велика по површини, села су разуђена и у њима живе и млади брачни парови. Ми смо се трудили да их ту са њиховом децом задржимо омогућивши им бесплатан превоз до школа. У ту сврху годишње издвајамо око 50 милиона динара.  На састанку са министром и његовим сарадницима смо детектовали проблеме и предложили стратегију која би допринела да млади брачни парови остају на селу, али и да нам долазе из урбаних средина. Имамо велики потенцијал нарочито у туризму  и пољопривреди.  Млади брачни парови могли би да оснују нека мала предузећа или задруге. Демографски подаци нам нису повољни . Трудићемо се да мотивишемо наше жене да рађају више деце. Стварањем бољих животних услова је највећа  мотивација. На радном састанку изнели смо неке идеје како би жене на селу могле да се умреже, окупљају у задругама и да лакше пласирају своје производе  из разних области.- казала је Весна Ђурић председница општине Бајина Башта.   Начелница Општинске управе Александра Ковачки говорила је о укључењу општине у пројекат „Три плус“ којим се стимулишу породице са троје и више деце. Министар Дмитровић је рекао да ће се у то укључити и велики трговински ланци као што су Лидл, Дис. Макси и НИС.

По завршетку радног састанка у општини, министар Ратко Дмитровић са својим домаћинима посетио је Центар за социјални рад. Ту га је дочекала директорка Марица Вуковић. Она га је упознала са радом те установе и истакла да имају преко  1.800 корисника.

Текст и фото: М.Андрић

ПРЕДИВАН КРАЈ

Долазећи у Бајину Башту преко Дебелог брда, запазио сам да је ово предиван крај  са прелепом природом у чему се и домаћин слаже. Ми ћемо, заједно са локалном самоуправом и другим чиниоцима, тражити начине да се помогне онима који желе да се баве сеоским туризмом. Верујемо да је туризам лепа перспектива овог подручја  и прилика да млади остају у родном крају– истакао је министар Ратко  Дмитровић.

ЗАДРУГЕ

-Додао бих да је колега Милан Кркобабић  преко свог министарства,  у сарадњи са државом , Српском академијом наука и уметности, основао преко 800 задруга у Србији. И што је најважније, све успешно раде, ниједна се није угасила. То је један доказани вид који доприноси оживљавању села. Села, мале вароши и места су средине где се може  направити много боља демографска слика у односу  на велике градове са вишеспратницама – нагласио је министар Дмитровић.

ТУНЕЛ

Представници бајинобаштанске општине министру Дмитровићу дали су појашњење у вези градње тунела Кадињача за кога се он интересовао. Истакли су његов значај не само за бајинобаштански крај, већ за читаво Подриње, Републику Српску и тузлански басен из Федерације БиХ. Његова градња сигурно би допринела да се заустави одлив становништва ка већим центрима и иностранству. Министар Дмитровић је обећао да ће се заложити за изградњу тунела Кадињача.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest