Промоција књига историчара Дејана Ристића – МИТОВИ И ЗАБЛУДЕ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ

О књигама су говорили Дејан Ристић и Јасна СтанковићО књигама су говорили Дејан Ристић и Јасна СтанковићО књигама су говорили Дејан Ристић и Јасна Станковић

У галерији Установе „Култура“, на скоро двочасовном дружењу са познатим историчарем Дејаном Ристићем, одржана је промоција његових књига: „Митови српске историје“ и „Заблуде српске историје“.

О аутору књига др Дејану Ристићу говорила је Јасна Станковић, историчарка уметности. Она је истакла да је Дејан Ристић истакнути историчар, преводилац и сценариста. Један је од водећих стручњака из области интегралне заштите и управљања културним наслеђем. Обављао је дужности управника Народне библиотеке Србије и државног секретара за културу. Аутор је већег броја научних радова и књига.

Дејан - Ристић - промоција
Са промоције књига Дејана Ристића у Галерији Установе „Култура“

–  Мит је један од најстаријих појмова који се јавља, почев од праисторије и античког доба преко средњег века до савременог доба. Имао је значајну улогу у друштву, заједници и држави. Еволуирало је како је и само друштво, еволуирало у културолошком, језичком и социјалном погледу. Митови су се преплитали са историјским чињеницама, али нису у истој равни јер немају темељ који потврђује њихову истинитост кроз писани извор. У кризним ситуацијама Срби су склони да „митове“ потпуно прихватају као истину, и везују се за њих – истакао је др Ристић.

У књизи „Митови српске историје“ обрађено 20 популарних митова, од тога 17 тема обрађивали су други историчари, а др Ристић их је прикупио на једном месту, а 3 су потпуно плод његовог истраживања. Ради се о есејима који нису повезани хронолошки, тако да читалац може да бира тему по личном опредељењу.

Након великог успеха књиге ,,Митови српске историје“, која је за мање од годину дана објављена у тиражу од безмало десет хиљада примерака, пред читаоце је стигла и књига ,,Заблуде српске историје“, која из угла историјске науке анализира неке од најзначајнијих митова, непознаница и историјских заблуда наше многовековне, бурне, славне и велике националне историје. Представљајући ову књигу, др Ристић је напоменуо да она расветљава неке историјске заблуде и даје одговоре на многа питања која се јављају у проучавању националне историје. Из ове књиге, сазнајемо између осталог: да ли постоји ,,српски, односно календар Светог Саве“, да ли је заиста Милош Обилић убио Мурата, да ли је српска царица Јелена била једина жена која је икада крочила ногом на тло Свете Горе Атонске, да ли још увек мислимо да Јосип Броз Тито никада није посетио Спомен-подручје ,,Јасеновац“? Сличних питања, недоумица, непознаница или веровања има на претек.

Ови узбудљиви и аутентични историјски есеји представљају резултат обавезе науке и истраживача да се величанствена вишевековна историја српског народа растерети и ослободи тешког терета митоманије и историјских заблуда. Треба рећи на крају и то да је аутор свих илустрација у овој књизи, као и у књизи ,,Митова српске историје“, један од најистакнутијих српских и европских графичара млађе генерације др Никола Радосављевић.

О. Додић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest