Концерт и филм „После зиме“ за крај Башта Феста

Basta-Fest-foto-Milena-ArsenicBasta-Fest-foto-Milena-ArsenicBasta-Fest-foto-Milena-Arsenic

Башта Фест свечано је затворен синоћ у Бајиној Башти доделом награда за најбоља филмска и глумачка достигнућа, пројекцијом остварења „После зиме“ и концертом групе Коикои.

На деветом издању интернационалног фестивала кратког играног филма у Бајиној Башти награду „Златна имагинација“ за најбољи филм у целини добило је остварење „Северни пол“ редитељке Марије Апчевске (Северна Македонија, Србија).

Награда „Златна интерпретација“ за најбољу женску улогу додељења је глумици Катрин Грожан за улогу Адел у филму „Атомска породица“ редитељке Фостин Креспи из Белгије, а за најбољу мушку улогу глумцу Луки Минелију за улогу у истом филму, „за снажну, емотивну, али надасве суптилну игру глумаца“. Специјална награда додељена је глумачком ансамблу филма „Кротки“ редитеља Јована Димоског (Србија). Регионалну награду „Златна визуализација“ за најбољу камеру, која се додељује уз подршку рентала Цинепланет, добио је Иван Иџојтић за фотографију у филму „Наш први покушај“, редитељке и сценаристкиње Саре Гргурић. О награди је одлучивала Бојана Андрић, директорка фотографије из Србије, која је у свом образложењу истакла да је „јако поносна на јачину селекције и генерације сниматељки и сниматеља које долазе“: Жири младих у саставу Данијел Ристивојевић, Ивана Леонтијевић, Никола Ћосић, Драгана Станојковић и Лука Јакић доделио је своју награду филму „Кротки“ редитеља Јована Димоског.

– Општина Бајина Башта је, подршком организацији културне манифестације Башта фест, пружила шансу младим и неафирмисаним уметницима да свој таленат и умеће промовишу у нашем граду. После две године борбе са Цовид-19, социјалне дистанце и изолације, постали смо гладни културе и културних дешавања. Као општина смо кроз наш буџет определили значајна финансијска средства, како за одржавање ове манифестације, тако и за реконструкцију биоскопа, где је пројектом планирана и изградња позоришне сцене, тако да ћемо идуће године део ове манифестације моћи да одржимо и на новој сцени – истакла је Весна Ђурић, председница општине Бајина Башта.

Девети Башта Фест затворен је пројекцијом филма „После зиме“ Ивана Бакрача у Опен аир парку „Борићи“, а по завршетку пројекције наступио популарни београдски бенд КОИКОИ, чији је члан и глумац Марко Грабеж.

Током четири фестивалска дана, у такмичарском програму фестивала приказано је 25 кратких играних филмова из 16 земаља. Публика је имала прилику да види остварења из Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Аустрије, Француске, Кине, Канаде, Египта, Белгије, Чилеа, Русије, Либана, Португала, Пољске и Италије, међу којима је 13 редитељки и 10 филмова из региона.

Тим Башта Феста доделио је и награду „Баш та част“ Дневном боравку „Сан“ из Бајине Баште за децу, омладину и одрасле особе са инвалидитетом и сметњама у развоју, због храбрости и истрајности да се дугогодишња идеја претвори у реалност, због несебичног и пожртвованог рада и доприноса целокупном друштву.

Извор Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest