Изложба фотографија "Најлепша земља" - Русија

Центар Руског географског друштва у Србији је у галерији Установе „Култура“ у Бајиној Башти представио занимљиву изложбу фотографија, радова финалиста и победника Трећег сверуског фото-конкурса „Најлепша земља“.

Са отварања изложбе - Русија најлепша земља
Са отварања изложбе

Овај фото-конкурс је посвећен очувању изворне природе Русије и васпитању брижљивог односа према животној средини кроз уметничке фотографије. Конкурс је први пут организован 2015. године. Учесници конкурса су аутори из било које земље, а услов је да фотографија буде направљена на територији Русије. Импозантан је податак да је, например, 2017. године на конкурсу учествовало преко 11 хиљада  уметничких фотографа који су на конкурс послали преко 52 хиљаде фотографија.

Изложбу у Бајиној Башти је отворио Мирољуб Милинчић, председник Центра Руског географског друштва у Србији, који је након приказивања краћег документарног филма, говорио о изложби али и о Руском географском друштву, као „сверуској невладиној организацији“, научној институцији са седиштем у Санкт Петерсбургу. Ова институција је основана 1845. године и представља најстарију невладину организацију на територији данашње Русије и једно је од најстаријих научних географских друштава у свету. Главни задатак Руског географског друштва је прикупљање и ширење географских знања. Бројне научне експедиције које је током историје организовало Руско географско друштво одиграле су значајну улогу у географским истраживањима Сибира и Далеког истока, источне и централне Азије, Кавказа, светског мора, утицале су на развој пловидбе, довеле до бројних открића, утицале на развој демографије, метеорологије и климатологије.

 

О. Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest