Изложба у галерији „Култура“: „Дрински сплавари“

 

 

ДРИНСКИ МОРНАРИ ОТПЛОВИЛИ У ЛЕГЕНДУ

 

Велика Дринска регата, 25. по реду, овога лета започела је у галерији Установе „Култура“ на симболичан начин – отварањем изложбе „Дрински сплавари“, посвећене чувеним дринским морнарима који су одавно отпловили у легенду. Аутори ове занимљиве поставке која је побудила велику пажњу су Јасна Станковић и Синиша Спасојевић.

–   Циљ изложбе јесте да се отргне од заборава успомена на храбре дринске сплаваре који су више од два века пловили ћудљивом и непредвидивом Дрином и превозили дрвену грађу од тарских точила, Фоче или Шћепан поља, до Шапца, Београда или Смедерева. Сплаварење и послови директно повезани са њим дуго су били готово главно занимање становништва у многим селима дуж реке Дрине. Неустрашиви и вешти дрински сплавари савладавали су сурову нарав реке Дрине током свих годишњих доба. Преграђивањем тока Дрине за потребе изградње хидроелектрана у Зворнику, Бајиној Башти и Вишеграду средином XX века престао је превоз дрвне грађе речним током и тиме је угашено и сплаварење на овој чудесној реци. У години у којој се обележава 25 година трајања манифестације Дринска регата, која се одржава сваке године у јулу у част истих ових дринских сплавара, ова изложба, сликом и речју, приближава занат кога се све мање људи сећа – истакла је Јасна Станковић на отварању изложбе.

Дејан Млађеновић, директор Спортско-туристичког центра, организатора Дринске регате, је нагласио да сваки Бајинобаштанин осећа ову манифестацију као своју и има великог удела у њеној организацији. „Овом изложбом се на тренутак враћамо у прошлост, а истовремено идемо у сусрет Дринској регати, која ће увек трајати“ – рекла је Весна Ђурић, председница Скупштине општине Бајина Башта.

Изложбу је отворио Крста Тришић, један од ретких живих сплавара са Дрине.

–   Част ми је да отворим ову изложбу. Пре више од седам деценија моје прво запослење било је на сплави. Од тада, читавог живота, све што сам радио било је повезано са Дрином и сплаварењем, са превозом дрвене грађе. То узбудљиво време никада се не заборавља – рекао је, између осталог, Крста Тришић.

 

                                                                                                                                   О. Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest