Радови у Месној заједници Оклетац: Поправка пута према цркви и даље према брду Корита 

Грађевинска сезона је у пуном јеку. Повољне временске услове користе многе месне заједнице на подручју општине Бајина Башта да поправе оштећене сеоске путеве, прокопају нове, или изврше припрему пред почетак асфалтирања.

Договор о радовима у МЗ Перућац: Поправка пута за Новаковиће и Лукиће

Делегација локалне самоуправе, у којој су били председник општине Радомир Филиповић и његови сарадници Предраг Петровић, Горан Милутиновић и  Новица Стојкановић, данас је била у три месне заједнице да види као теку радови и договоре се о наредним пословима.

Најпре делегација је била у Оклецу.Ту је од председника Месне заједнице Митра Тодоровића и неколико мештана добила информацију о тренутним радовима.

-Тренутно радимо на поправци пута према цркви и даље према брду Корита и тако спајамо нашу месну заједницу са МЗ Бачевци преко Јасика. Тај пут је био у таквом стању да су могла да прођу само воловска кола. Сада се он оспособљава за моторни саобраћај. Добар део трасе прави се наново. У плану нам је асфалтирање пута дугог километар до Локве. У засеоку Минићи асфалтираћемо 350 метара пута. Насућемо пут према Водицама и Гају са око 300 кубика ризле. Презадовољни смо оним што нам пружа општина на челу са председником Радомиром Филиповићем. Тврдим да у последњих 20 година није урађено толико колико је то учињено у последње четири године.-каже председник Месне заједнице Оклетац Митар Тодоровић.

На питање ко изводи и финансира радове, председник општине Радомир Филиповић каже: „ Користимо прилику да учествујемо на конкурсима Министартства пољопривреде, односно њене Управе за шуме, који се расписују за уређење шумских путева, док Управа за пољопривреду расписује конкурсе за градњу атарских путева. Конфигурација наших месних заједница је таква да практично немамо посебно шумске, посебно атарске путеве. Код нас су сви ти правци и шумски и пољопривредни и од животног су значаја. Захваљујући томе, добијамо део средстава за њихову градњу.   Иначе, општина има око 1.300 километара локалних петева. Ова помоћ Владе Републике Србије, преко Министарства пољопривреде, значи много. Лане је на конкурсу прошао пут Бачевци-Гнила Приска. Ту је посао одрадило Удружење шумовласника уз нашу сагласност. Ове године искористићемо добру подлогу од асфалта у Јасику до асфалта у Гвосцу да спојимо ту деоницу од 5,7 километара асфалтном траком. Ту имамо договор са Путевима Србије, уз обећање потпредседнице Владе Републике Србије Зоране Михаиловић“.

Договор на Павуљама у МЗ Луг Један

У Месној заједници Луг Један завршени су радови на проширењу и насипању пута  дугог 350 метара у насељу Павуље. Урадило их је, као и многе друге ЈКП „12. септембар“, са општинским машинама, како то воли да каже председник Радомир Филиповић. Ускоро ће та деоница пута добити асфалтни коловоз.

-До сада нисмо имали пут. Муку сам мучила да ручно снесем, млеко до пута Бајина Башта-Перућац и дам га на откуп „Млекари Спасојевић“ која је заиста одличан партнер за сарадњу. Имам 15 крава музара. Замислите како је у свим временским условима било тешко ручно носити млеко. Носила сам одједном по две канте од  по 20 литара и тако обично пет пута сваког дана. Тромесечно сам сносила по шест хиљада литара млека. Сада ће млекара моћи својим возилом да ми долази  кући- задовољно каже  Љиљана Станковић.

Љиљана Станковић: Без пута годинама, млеко сам носила ручно

 

У МЗ Перућац кише су највише општетиле пут за Новаковиће и Лукиће и још два засеока. Најпре комуналци обављају поправку пута за Новаковиће  у дужини једног километра.

-У плану је да се у 2019. години асфалатира пола километра пута на подручју месне заједнице, али још нисмо донели одлуку где је то најпотребније- истиче председник МЗ Перућац Драган Тодоровић.

У разговору са општинском делегацијом мештани су изразлили жељу да се организују и ураде подлогу на путу за Новаковиће као своје учешће. Ако то ураде, општина ће издвојити средства за асфалтирање.

Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *