Потписници Протокола о сарадњи Матице српске и Општине Бајина Башта

Протокол о сарадњи између Матице Српске и Општине Бајина Башта потписан је 10. марта у канцеларији председника општине.  У име Матице Српске учинио је то њен генерални секретар др Милан Мицић, а у име Општине Бајина Башта председница Весна Ђурић. Били су ту њихови сарадници, Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице Српске, др Зоран Ђерић члан Уредништва Летописа Матице Српске, Миленко Ордагић заменик председника општине Бајина Башта и председник Организационог одбора “Ћириличне баштине“ Синиша Спасојевић, покретач ћириличних активности у граду на Дрини. Њима су се придружили Петар Нешковић, помоћник председнице општине за омладину, спорт и туризам,  директори Установе Култура, Туристичке организације Тара-Дрина и Народне библиотеке „Милош Требињац, Милован Јездић, Милан Ђурић, Рада Сарић.

Заједнички снимак након потписивања Протокола о сарадњи
Заједнички снимак након потписивања Протокола о сарадњи

Циљ потписивања сарадње је унапређење квалитета књижевног, уметничког и образовног рада  кроз деловање у оквиру заједничких пројеката у областима у којима Матица Српска и Општина Бајина Башта остварују своју делатност.У протоколу се посебно истиче значај сарадње на пројекту који се односи на неговање ћирилице и српског језика, историје и културе српског народа на територији Општине Бајина Башта.Чланом 4 Протокола о сарадњи предвиђено је да Општина Бајина Башта , у складу са својим могућностима, подржи културну, научну и уметничку делатност Матице Српске, издавачку делатност, одржавање научних скупова, предавања, трибина и округлих столова, као и других делатности од обостраног интереса.

-Матица Српска се ближи свом двовековном рођендану, основана је 1826. године у Пешти. Ми смо тамо где је српски народ са задатком да  помажемо нарочито у очувању његовог идентитета, језика и културе.  Почели смо са потписивањем  протокола о сарадњи. До сада је то учињено са двадесетак општина у Војводини и Републици Српској. Планирамо да у Бајиној Башти, која се наметнула као престоница ћирилице, покренемо Дане Матице Српске. Овде је изузетно важан манастир Рача за српску културу и историју – каже др Милан Мицић, генерални секретар Матице Српске.

Управник Библиотеке  Матице Српске Селимир Радуловић истакао је да је имао велику трему при доласку у Бајину Башту јер су из овог краја два његова пријатеља, песник Милосав Тешић и историчар књижевности Гојко Тешић. Сматра да нема ништа природније  него да Матица Српска дође у град ћирилице. Он је најавио  да ће бајинобаштанска библиотека добити на поклон значајан број књига. О Летопису Матице Српске говорио је кратко др Зоран Ђерић, члан његовог уредништва и најавио шире представљање  Летописа у Галерији Установе Култура.

Посета манастару Рача
Посета манастиру Рача
У манастарској ризници
У манастирској ризници

Гости из Матице  Српске и њихови домаћини постили су школу у Рачи где ће бити смештен Музеј ћирилице. Кратко су боравили и у манастиру Рача. Ту их је игуман Герман упознао са историјатом манастира и Манастирском ризницом, а потом послужио кафом и медом.

ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА ДО МУЗЕЈА ЋИРИЛИЦЕ

Председница општине Бајина Башта Весна Ђурић у обраћању за медије, између осталог, је рекла:

-Велика ми је част и задовољство што сам данас , у име Општине Бајина Башта, потписала Протокол о сарадњи  са најстаријом српском књижевном и културном институцијом.  Користим прилику да поздравим драге еминентне госте који су препознали  нашу општину као стожера очувања ћирилице. Били смо прва општина која је на својој Скупштини усвојила  Декларацију о ћириличном писму. Потом  је уследила „Ћирилична баштина“, „Дани ћирилице“ и отварање Парка ћирилице. Драго ми је што је Бајина Башта прва општина у Централној Србији која је потписала Протокол о сарадњи са Матицом Српском. Надам се да ћемо заједничким снагама отворити Дом ћирилице са Музејом ћирилице у Рачи.

Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest