Награђени ученици основних и средњих школа

По традицији општина Бајина Башта сваке године награђује ђаке генерације из основних и средњих школа и добитнике дипломе „Вук Караџић“.  Награде добијају ученици и за освојено једно од прва три места на такмичењима републичког ранга. Награда припада и њиховим професорима који су их припремали за надметања.

Због вирусне пандемије, ове школске године такмичења на републичком нивоу нису ни одржана изузев две смотре. Уручивање награда није обављено 25. јула на Дан општине, јер због мера спречавања вирусне пандемије, није било дозвољено окупљање у затвореном и на отвореном простору. Та свечаност је одложена за време кад се стекну услови за њено одржавање. Они су се стекли данас ( 27. августа).  На скромној свечаности у сали Скупштине општине добитнике признања дочекали су председник општине Радомир Филиповић, заменик председника општине Петар Петровић, председница Скупштине општине Весна Ђурић и секретар општине Радина Рајаковић. Ученике, њихове наставнике и родитеље поздравио је први човек општине Радомир Филиповић, а награде је уручила Весна Ђурић, председница Скупштине општине.

-Из познатих разлога нисмо могли да организујемо прославу Дана општине када је планирано. Тога дана требало је да најбољим ђацима се уруче награде које традиционално додељује локална самоуправа. У последње две године појачали смо фонд награда. Било је то могуће захваљујући стабилизацији општинских финансија. И даље ћемо улагати у младе јер они су будућност наше општине-каже Радомир Филиповић.

У ОШ “ Рајак Павићевић“ ђак генерације је Тодор Петровић. Он је носилац и дипломе „Вук Караџић“, као и Константин Селенић, Кристина Давидовић, Данило Новаковић, Ђорђе Петровић, Анђелија Стаменић, Наташа Мијаиловић и Милош Веселиновић.

Тодор Петровић

Вук Јакић понео је назив ђака генерације у ОШ “Свети Сава“.  Из оправданих разлога није се појавио на додели награда. Осим њега, дипломе „Вук Караџић“ добили су Анђела Матић, Анђела Ивановић, Јована Јокић и Александар Секулић.

Маја Додић
Маја Додић

Ђак генерација у школској 2019/20. години у ОШ “Стеван Јоксимовић“ Рогачица је Маја Додић. Носиоци дипломе „Вук Караџић“ у тој школи су Маја Додић и Марко Тадић. На међународном конкурсу „Дани ћирилице“ у Баваништу Илија Миливојевић, ученик 4. разреда, освојио је 3. место у области литерарних дела. На креативном конкурсу Министарства просвете, науке и технолошког развоја „Моја породица-моја слобода“ у категорији литерарних дела ученица Виолета Васиљевић победник је првог циклуса за ђаке 1-4. разреда. Рогачичке основце припремала је учитељица Ивана Марјановић.

-Трудила сам се током школовања у основној школи да будем примерна у сваком погледу. У томе су ми помагали наставници. Није било лако бити  најбољи. Успела сам и то ме радује. Надам се да ћу једног дана и ја бити просветни радник-вели Маја Додић.

Основна школа „Душан Јерковић“ Костојевићи није имала  ниједног ученика добитника „Вукове дипломе“, ни ђака генерације. Такође није имала ученика ни наставника за награђивање за успех на републичким такмичењима.

У Гимназији „Јосиф Панчић“ ђак генерације је Јелена Нешковић. Она је добитник и дипломе „Вук Караџић“. Исту диплому  добили су Душица Голубовић, Лазар Димитријевић, Немања Мијаиловић, Исидора Спасојевић, Ђурђина Васиљевић и Мајда Савељић.

Тодор Петровић
Јелена Нешковић

-Радује ме звање Ђака генерације до ког сам стигла уз доста рада. Највише проблема задавала ми је биологија, најомиљенији предмети су ми математика и енглески језик. Уписала сам се на Електротехнички факултет у Београду.Трудићу се да га завршим на време. Хвала општини што о нама брине-истакла је гимназијалка Јелена Нешковић.

Снежана Арсенијевић
Снежана Арсенијевић

Снежана Арсенијевић, ђак је генерације у Техничкој школи. Она је и једини добитник дипломе „Вук Караџић“  у тој образовно -васпитаној установи.

НАГРАДЕ

Сваки ђак генерације из основних школа добио је новчану награду од 10.000 динара, таблет и књигу. Средњошколци су добили 10.000 динара, лаптоп и књигу. Носиоцима  дипломе „Вук Караџић“ припало је по 5.000 динара и књига. Висина награде за ученика и његовог ментора за освојено 1. место на републичком такмичењу износи 12.000 динара, за друго 8.000, а за треће 5.000 динара.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest