22. седница Скупштине општине – Похвале Вртићу „НЕВЕН“

Весна ЂурићВесна ЂурићВесна Ђурић

 

Уместо у скупштинској сали, 22. седница Скупштине општине Бајина Башта одржана је  3. јуна у сали Биоскопа Влаја. Разлог томе је жеља да, због  могуће заразе вирусом корона, се испоштује захтев да лица имају одговарајуће међусобно растојање. Одборници су седели  у свакој другој столици, по једна између њих била је та безбедоносна зона. Овај  пут били су ефикасни у раду. За три сата размотрили су 30 тачки дневног реда.

Detalj sa 22, sednice SO

Рад је почео усвајањем записника са претходне седнице Скупштине општине. За говорницу је изашао Зоран Раковић. Није имао примедбе на записник, али је изнео замерку што овај орган није се састао скоро шест месеци. На то је одговор дала председница СО Весна Ђурић рекавши да је било све припремљено да се седница одржи и у марту, али је уследило ванредно стање па се у тим условима  она није могла одржати , било је забрањено окупљање.

Друга тачка побудила је пуно интереса. Разматран је предлог Одлуке о усвајању Стратегије развоја предшколског васпитања и образовања општине Бајина Башта  2020-2024. година. О томе је говорила директорка Предшколске установе Невен Весна Лештаревић. Њено излагање пропраћено је видео записом из рада те установе. Истакла је низ активности које су допринеле да та установа буде проглашена најбољом на Златиборском округу и сврста се међу најбоље у Србији. За постизање тих резултата захвалила је челним људима општине, Радомиру Филиповићу и Петру Петровићу,  Скупштини општине, својим сарадницима и запосленим у вртићу Невен, родитељима, Националном парку Тара, ЈКП „12. септембар“ ТВ екипи Телевизије 5 ( Душан и Зорица Мићић), новинару ББ гласа Милану Андрићу и свима другима који су били од помоћи. Похвале на рачун Предшколске установе Невен и његове директорке упутили су кроз дискусију одборници Оливера Ђуровић, Зоран Раковић, Валентина Марковић и Владе Радовановић.

–  Од првог дана када сам постао председник настојао сам да тој установи дам пуну подршку па и у ситуацији кад смо морали да враћамо наслеђени дуг од преко 600 милиона динара. Радећи на Стратегији развоја предшколског васпитања и образовања, дошло се до закључка да вртићу Невен треба дати још простора како би могао да у потпуности одговори на захтеве корисника његових услуга. У том циљу ја сам предложио да се Дом у Вишесави преуреди и да на коришћење вртићу Невен. Верујем да ће до краја године и тај објекат бити у функцији- каже Радомир Филиповић, председник општине.

Ана Илијашевић и Владе Радовановић

Одборници су, између осталог, донели Одлуку о приступању изради Плана детаљне регулације средњовековног замка Солотник у Солотуши, Одлуку о усклађивању пословања ЈКП „12. септембар“ са Законом о јавним предузећима и Одлуку о ангажовању ревизора  за обављање екстерне ревизије завршног рачуна општине Бајина Башта за 2019. годину. Размотрили су и усвојили  планове и програме рада  за 2020. годину Установе Култура, Предшколске установе Невен, Народне библиотеке „Милош Требињац“, извештај о раду  Туристичке организације Тара –Дрина за 2019. годину и  извештај о раду Општинске управе  за прошлу годину.

Јелена Филиповић, начелница Општинске управе
Јелена Филиповић, начелница Општинске управе

Након излагања представника Општинске управе Ане Илијашевић и Јована Милића одборници су усвојили Одлуку о доношењу Годишњег програма  заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини на територији општине за текућу години и Оперативни план за одбрану од поплава за воде другог реда на општинском подручју.

Текст и фото: М.Андрић

ЈЕЗДИЋ ДИРЕКТОР УСТАНОВЕ КУЛТУРА

На 22. седници СО  именован је директор Установе Култура за период од четири наредне године. Ту дужност ће обављати Милован Јездић, мастер-дипломирани инжењер пољопривреде. Он је од 5. марта 2019. године био вршилац дужности директора те установе. Претходно је Управни одбор Установе Култура утврдио листу кандидата за директора на којој је прво место припало Миловану Јездићу ( на слици).

Milovan Jezdic

ВРАЋЕНО ДОСТОЈАНСТВО  ВОЈСЦИ

Приликом расправе о доношењу  Одлуке о измени  и допуни Плана генералне регулације подручја Калуђерске Баре на Тари, после дискусије Влада Радовановића, репилицирао му је Младен Лукић народни посланик у Скупштини Републике Србије и одборник у СО Бајина Башта.

-Прошло је време кад се наша војска бавила туризмом у време кад су њени министри били Борис Тадић и Драган Шутановац, када су наоружање и тенкови звршили на претапању у смедеревској жељезари. Достојанство војци почело је да се враћа доласком за њеног министра Александра Вучића. Он јој је пружио пуну подршку у време када је био премијер и сада када је предедник државе. Сада се војска бави оним што је њена дужност, а не туризмом- рекао је Младен Лукић ( на слици).

Mladen Lukic

ОЛАКШИЦЕ

Без дискусије одборници су подржали доношење Одлуке о ослобађању плаћања  накнада за заузеће јавних површина и локалне комуналне таксе. Олакшица се односи само на баште угоститељске објекте за период 1. март- 31. мај 2020. године. Олакшице за  локалне  комуналне таксе за истицање фирме за правна лица која организују игре на срећу  ( кладионице, рулети ,покер апарати, бинго-томбола сала и слично) за период  1. март-31. мај 2020. године. Олакшица следи за локлане комуналне таксе за истицање  фирме за ноћне клубове-ноћне барове и дискотеке за приод  1. март- 31. август 2020. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest